My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, December 31, 2012

Kesan Shaklee pada kecantikan sangat awesome

Assalamualaikum 

" Licinnya kulit dia, macam kulit telur...Takde pores langsung, blackhead apatah lagi...Jelesnyerrr...Nak2 kulit macam tu...Tapi camne ye? Nak tanya segan pulak..Adoii..Pe kata google je dulu"

Amboi jeles bebenor ke kak. Haaa, orang perempuan mana yang tak suka kan kecantikan? Pantang tengok orang lain kulit cantik, mulalah hati membara nak tahu produk apa yang minah tu pakai ye dak..

So di malam hening ni, saya nak share testi akak ni, dia baru je guna produk Set Cantik ni dalam 3 bulan (sept 2012 until dec 2012) je. Tapi hasil yang dia dapat, sangat hebatt...(Keberkesanan produk ni bergnatung pada diri masin-masing ye). 

Set yang dia ambil ialah set D, esp dan GLA. Ni gambar beliau sebelum dan selepas.



Nak tahu details, meh borak2 dengan saya di innerbeauty2u@gmail.com / 012-3872690

Sunday, December 30, 2012

How Maybank2u has served me with its products and services


I came to know about Maybank2u contest through Maybank2u website when I want to check my account.  I got really thrilled, having a feeling that I would be one of the 3 winners who will win the Asus Nexus 7 tablet.(Haha perasann je kan)..

For those non blogger, you still can enter this contest by  simply create your ad based on the template given in the Maybank2u Facebook Application and be in the running to win RM5,000..Woww banyak tu..kayo den.  This contest is very simple but you need to be creative and innovative. Just write and post on how Maybank2u has served you with its products and services .



I am a Maybank customer and I work in Kuala Lumpur. Whenever I wanted to check my saving account, or transferred funds,  which is pretty much everyday, I'd have to walk to and from nearest Maybank branch , which is about a 30 minutes round trip, wasting nearly all of my lunch hour by the time I've used their facilities.

Not anymore though. Maybank2u changed my life ! Now I simply log on to my computer and use the online facilities. Once I have logged in using combinations of PIN number and password, I can immediately view a summary of the transactions and my remaining balance. It is very easy to view statements going back 12 months or even search for a particular transaction.  

Most of my routinary financial transactions I do through it :

* I can view my balance.
* Check transactions on a 'live' basis, including where I drew my money out from, what bills I have paid and which ones I haven't. 
* Move money around from account to account.
* Pay utility bill. 
* Invest for ASB account.
* Monitor gold price and invest in gold.
* Make product enquiries.
* The site includes a range of FAQ's (Frequently Asked Questions) so if you do have a query, check here first.
* Identifies all regular payments, the reference details and the date of the last payment made from the account.
* Print summary statements.

I like it because:


* I can pay bills without leaving my house, and without putting any additional strain on the budget . Even if I am sick I can struggle to the PC to pay my bills. I can literally pay them in my pyjamas. This is my number one advantage to online banking! 
* I don't have to rush to my local branch for my transactions. 
* I can always see last payments and can keep track of the balance in my account easily.
* I really enjoy the ease, simplicity and flexibity.
 

As a part time online businesswoman, I can manage my business banking direct from any computer, 24 hours a day. I can use Maybank2u to view account details and transaction history , view historical data from previous customers and download the statement in various formats. 

The most convenient part of the service though is that it is accessible through my mobile phone. This flexible service for on-the-go members can connect me to my account from any mobile device with internet access. Simply type in my browser http://mobile.maybank2u.com.my and I can enjoy a mobile experience that’s easy and hassle-free..Wowwieee.

 
Maybank2u has given me an exposure to high end services, where I can access the service from overseas and also 24-hour World Class Customer Care Centre. Their customer service is top notch.  Any complaints, enquiries, suggestions or compliments can either be done over the phone, through email or simply by visiting the nearest branch. 

The layout of the website is great & easy to get to grips with.  It is all very secure and I can log in/out with complete peace of mind that my money and details are very safe. 

For those who don't have access to a computer with internet connection at home, Maybank2u.com Internet Kiosk can entertain you. It is an internet terminals linked to Maybank2u.com that enable you to carry out internet banking transactions at selected Maybank branches with the facility...Bestt kann.

I’ve been using Maybank2u for more than a couple of years already . So far it’s been a wonderful journey and I loved it…Maybank2u has been a great online banking , as it has offered me a range of products and services to suit my business needs. Maybank2u has helped me in managing my financial anytime anywhere with high-level security features (SMS notifications). The clear guidelines, user-friendly interface and feedback mechanisms all make Maybank2u a real pleasure to deal with.

 Thank you Maybank2u for simplifying and giving me the convenience to bank online, save time and the troubles of travelling with my little one to make payments, transfers etc. All at my finger tips and it truly is easy!



Keep up the good work Maybank, I am proud to be a customer of yours!      



Okay..Enough story panjang from me..Let's chill and relax with my sweetheart, Darwish Irfan in this 'drama sebabak' .Enjoyy.

Chapter 1: Before








Chapter 2:  After







The End

Thursday, December 20, 2012

TIP RANGSANG OTAK ANAK (TEKNIK JEPUN SHICHIDA)

Assalamualaikum 

Berbalik pada cerita didikan anak2, saya dapat artikel dr FB.. Ia boleh dipraktikkan oleh parents bg merangsang otak anak2 kita..

Teknik shichida diamalkan oleh masyarakat jepun untuk melatih anak-anak berfikir menggunakan otak sebelah kanan.Otak sebelah kanan sebenarnya lebih efektif jika dibandingkan sebelah kiri,tetapi perlu dilatih dan kerap merangsangkannya.Sebelum melakukan teknik ini ,tarik nafas sedalam-dalamnya dan relaks.

1) Sewaktu anak dalam keadaan tidur-tidur ayam,bisikan di telinganya dengan jujur kata-kata positif seperti kita sayang padanya,anak yang soleh,kuat,rajin pergi sekolah dan bijak.Ini kerana ketika itu,otak kanak sedang berfungsi manakala otak kiri pula sedang tidur.Bagaimanapun anda perlu lakukannya dengan seikhlas hati,elakkan ketika sedang marah.Selepas anak mula pejamkan mata,ramas-ramaslah jari atau tangannya supaya dia kembali dalam keadaaan tidur-tidur ayam.Islam juga menggalakan ibubapa bercakap atau berdoa dengan anak ketika mereka sedang dalam proses hendak tidur,sebabnya pada ketika itulah antara waktu-waktu doa dimakbulkan.







2) Gunakan kad imbasan untuk mengajar anak.Contohnya ABC atau 123 dalam tempoh seminggu dan lihat kesannya.Pasti dia dapat menghafal huruf-huruf yang ditunjukkan.Tunjukkan kad itu satu-persatu dengan cepat.Ini kerana apabila kad itu bergerak laju,otak kanan bekerja keras untuk menangkap apa yang ditunjukkan.





3) Galakkan anak melakukan kraftangan .Ia adalah hasil daripada kerahan otak kanan,oleh itu ajaklah anak anda bermain tanah liat,mewarna,melukis,gunting kertas ,origami dan sebagainya.Memanglah selepas itu terpaksa mengemas,tetapi banyak manfaatnya.

4) Satu lagi aktiviti menarik ialah melukis gambar,contohnya rama-rama.Anda hanya perlu melukis sebahgian sahaja dan surh anak anda menyudahkannya.Ini dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan.

5) Usah marah-marah atau tengking anak dengan nada yang kuat,sebabnya mereka akan simpan semuanya dalam otak kiri.Andainya anda termarah anak anda,pujuklah dengan langkah pertama tadi.Jangan malu ucapkan perkataan maaf kepada anak anda.

6) Kembangkan imaginasi anak anda dengan sesi bercerita.Anda mulakan dengan sebuah kisah dan minta anak sambungkan cerita itu mengikut daya imaginasinya.




7) Bermain teka-teki bersama anak.Letakkan satu barang dalam kotak tisu dan suruh anak anda meneka apakah benda itu.Mulakan dengan memberi klu seperti warna atau bunyi.Ini adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan.Bagaimanapun lakukannya sekitar setengah jam sehari,tak perlu terlalu lama.

8) Jika boleh elakkan menggunakan perkataan Jangan kepada anak-anak.Jikalau terlalu kerap menggunakan perkataan itu,itulah yang anak lakukan..Gantikan dengan perkataan lain seperti,Tolong atau Marilah kita sama-sama.

Insyallah, usaha murni ibu bapa dalam mendidik anak-anak akan di balas oleh Allah. Baby yang baru lahir ibarat kain putih suci, kita ibu bapa yang harus mewarnai dan mencorakkanya mengikut amalan dan ajaran Islam dan sunnah nabi
Wassalam

Tuesday, December 11, 2012

Hidup stress boleh membawa kepada sakit mental

Assalamualaikum

Hidup di zaman serba moden dan canggih ni, bukannya makin menyenangkan kita. Tapi makin menambahkan stress..Huhu.. Mana taknya, makin banyak kereta canggih manggih di pasaran,makin sesak dan jammed la jalan raya kita..Makin banyak dan laju tren-tren di Malaysia, makin ramaila manusia yang bersesak2 naik guna pengangkutan awam..So bila masa nak relaxnya? Time tido jela kot.Huhu..

Jadi untuk mengurangkan stress, tubuh kita memerlukan vitamin B complex . Bagaimana B Complex membantu? Jom lihat apa ada dalam kandungan B complex ini beserta fungsinya :
  • Vitamin B1 (thiamin)~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma
  • Vitamin B2 (riboflavin)~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3 (niacin)~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental
  • Vitamin B5 (pantothenic acid)~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang
  • Vitamin B6 (pyridoxine)~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9 (asid folic) ~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan
  • Vitamin B12 (cobalamin)~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram

Kebaikan vitamin B complex:
 
1) Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan
2) Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran
3) Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein
4) Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina
5) Menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.



B complex pilihan saya semestinya daripada Shaklee

 

p/s: Kesan daripada stress boleh membawa kepada pelbagai penyakit, dan paling di takuti ia boleh menyebabkan penyakit mental. Renung-renungkan dan selamat menjalani hidup yang bebas stress. Solat adalah terapi stress yang paling utama dan paling diyakini. :)


Boleh hubungi saya untuk tahu lebih lanjut kebaikan vitamin ini dan juga harganya sekali. 
012-3872690 / innerbeauty2u@gmail.com (Azie)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 Wassalam

Saturday, December 8, 2012

Testimoni: Vitamin Shaklee untuk atasi masalah kulit jerawat

Assalamualaikum

Dalam facebook saya, dah banyak saya share mengenai testimoni dari pengguna2 Shaklee. Dalam blog jarang sikit saya post,huhu.. Tapi kali rajin sikit nak post dalam blog,so nak share testi mengenai masalah kulit. Doktor sendiri pun approve Shaklee ni ok.. Jom lihat di bawah ni:



Nak tahu details mengenai vitamin ni, jom borak-borak dengan saya..Nak mesej pun boleh 012-3872690 atau emel innerbeauty2u@gmail.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 Wassalam

Sunday, November 18, 2012

Bapa borek ,anak rintik

Assalamualaikum 


Entry bergambar je :)



Perkembangan Darwish 8 bulan

Assalamualaikum 

Alhamdulillah. My lil' hero, si Darwish yang bambam tu dah masuk 8 bulan..Fuhh dan besar panjang anak mama ni ye. La ni dah macam-macam benda dia tahu buat. 
- Pandai bergolek..Dari tilam sampailah ke bawah meja
- Pandai bangun nak cuba duduk, lepastu jatuh tergolek (pernah sekali jatuh dari bouncer dia,dari jauh saya berlari nak sambut.Nasib baik tak jatuh tersembam)

-Pandai duduk tapi dengan bantuan 




- Pandai ikut apa yang kita cakap (tapi dengar tang perkataan yang hujung-hujung jela). Contoh saya tunjuk flashcard 'Anggur' sambil sebut perkataan "anggur", then dia tengok mulut saya pastu cakap " gor..gor"..Haha bijak betul anak mama ni..Perkataan yang dia selalu sebut lagi " ata..ata" (maksudnya dia nak kita dokong dia..kalau tak dokong,alamatnya nangis berlagu-lagu la dia)... " mam..mam" (nak makan bubur nasi) .." tek" (nak menyusu badan)..."ba..ba" (saya tak sure maksud dia apa, ayah kot.hihi)

- Pandai main laptop..( Habis laptop mama n ayah dia kena lepuk )


- Suka berjalan..So bila letak dalam walker,laju je ke hulu hilir dalam rumah tu

- Pandai tengok berita di tv,lepas tu ketawa sorang-sorang. Macam faham je pemberita tu cakap apa
- Paling suka time iklan 'Bananana' kat tv3..Kalau tengah buat benda lain, confirm dia akan kalih nak tengok iklan tu
- Nampak je makanan or nampak orang makan, mulut dah kumat-kamit ,pastu air liur meleleh-leleh..Haha..sian tengok

- Pandai minum air guna cawan.(Tapi air meleleh-leleh kot bawah mulut )
 
- Pandai menjerit dengan nyaring sekali.( Kalau dok dekat,mau berdesing telinga saya dibuatnya.Huhu..Sabor jela )
 - Pandai makan sambil tido.Haha..Ciann anak mama,ngantok sangat la tu





"Saya bersyukur pada mu Ya Allah kerana memberi kesempatan kepada saya dan suami untuk melihat perkembangan anak kami dari hari ke hari, dan alhamdulillah anak kami membesar dengan sihat.Itu yang penting kan..Semoga Darwish menjadi anak mama dan ayah yang soleh, bijak pandai,cerdik, mendengar kata mama ayah,hormat orang tua ye sayang...Amin"


Wassalam

Saturday, November 17, 2012

Tiada lagi jeragat,pigmentasi : Collagen Shaklee

Assalamualaikum

Cewahh,sejak dah jadi pengguna Shaklee, rajin la pulak saya mengeshare testimoni2 yang best ni kan..Benda yang baik, pe salahnya share dengan kengkawan kann..Bukan tunjuk benda tak senonoh pun.huhu..Sape suka baca,silalah baca ye. Sape malas baca, tengok gambar pun jadilah..
Kali ni nak share story pasal Collagen Shaklee. 

[Testimoni SHAKLEE COLLAGEN]

".. Pic dua2 ni mmg pic asli.. Xpakai make up ke apa.. Sebab tu korang bleh tgok lagi kesan pigmentasi yg semakin samar2 tuh.. Kalo sekiranya sy apply fondation mmg kesan tuh hilang rata je ngan kulit... Dah bertahun2 ngan jeragat nih...Semakin teruk bila mengandung.. Menjadi2...Jadi sy amik keputusan.. Biarlah sy tunggu hilang sndiri je dgn supplement shaklee nih..xyah susah2 nak smbunyikn..sebab sy yakin ia akan hilang. Btw umo sy masih 24tahun...Kesan utama collagen nih.. Sgt terasa kulit kita lembuttt je. Semakin cerah bukan kat muka je.. Tp semua2. Kesan calar2, sunburn.. semua xde dah..sebab dulu sy nih mmg ahli persatuan..aktif berjemur,berkhemah sana sini..."



Kesan dan faedah pengambilan Collagen Powder:

ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.

MENGHIDRATKAN
– Melembapkan kulit

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang

MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit

MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat

MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata

MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara

Nak try rasa kolagen tu camne dan dapat harga diskaun , boleh PM saya di innerbeauty2u@gmail.com or 012-3872690 :)
 
 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, November 15, 2012

Berat Turun dalam masa 2 minggu

Assalamualaikum 

Salam Maal Hijrah..Semoga tahun baru ni kita berhijrah ke arah yang lebih baik dan di berkarti Allah S.W.T :). Ok, hari ni saya nak share testimoni pengguna Shaklee yang dah berjaya turunkan berat badan dia..Dia seorang lelaki tau. Cuba baca testi dia kat bawah ni:

" Baru 2minggu guna Alfafa + Lechitin +Herbalax . Berat dari 72kg jadi 69kg semalam.. Happy gila! ;) tapi kne banyak minum air ya ;) ".


Confirm ni bukan saya punya, berat saya 48 kg je.Tengah berusaha nak tambahkan berat badan.Huhu


Wahh saya yang baca pun teruja..So siapa yang tengah berusaha nak dapatkan berat ideal tu,apa kata cuba dulu Shaklee ni, dah ada testimoni yang berjaya.So insyaAllah anda pun akan berjaya seperti beliau..Nak tahu apa tu alfalfa,lecithin,herbalax? Meh PM saya untuk details :)

Wassalam

Wednesday, November 7, 2012

Cara buat solid food baby

Assalamualaikum

Ingat lagi tak entry yang dulu-dulu mengenai solid food? Kalau tak ingat cuba jenguk sini . Haa dah ingat dah? Gooood...So sekarang saya nak share cara-cara buat solid food Darwish pula.


* Cara 1
Blend beras lagi mudah...proses dia camni:

1. Basuh beras anggaran utk stok seminggu...
2. Keringkan beras tu samada guna a) cara jemur.tapi makan masa. atau b) cara gorengkan beras tanpa minyak sampai beras kering.biarkan beras sekejap utk sejukkan.
3. Blend beras tadi. guna blender kering.(jangan guna blender basah,rosak kang blender tu nanti)
4. Simpan dalam bekas kedap udara, pastu letak dalam peti sejuk bahagian bawah.

Bila nak masak, hanya masukkan lebih kurang 1 or 2 sudu utk sekali makan dalam periuk, then masukan air. Bila bubur dah hampir masak, masukkan kiub frozen puree (contoh: ayam, carrot, buahan), dan tunggu  sampai didih dan betul-betul masak.
- Anggaran 5min ke 10 min.
Atau boleh guna * Cara 2

1. Masak nasi macam biasa (untuk makan kita(dewasa) sekali)
2. Rebus carrot/kentang/kurma/bayam/apa saja yg boleh direbus.
3. Dah empuk & nasi dah masak. Campurkan bahan (1) dan (2) then blend sampai 
halus. Guna air rebusan carrot/kentan/kurma etc.


Kalau nak tukar vege dengan ikan pun boleh. Caranya:
Rebus ikan tanpa letak garam. Lepas tu amik isinya then blend dengan nasi tadi.


~~Saya lebih selesa guna Cara 1. Biasanya saya blend beras siap-siap pada time weekend (untuk stok seminggu). Cara 2 boleh guna, tapi bukannya setiap hari kita (dewasa) ni makan nasi kan. So agak susah jugak saya nk ikut Cara 2. But depends pada mommies sekalian, Tepuk dada tanya selera mana yang kita nak guna. Asalkan baby kita dapat makanan yang sihat dan daripada air tangan ibu sendiri.

Muka excited tiap kali nak makan

Orang makan lauk kenduri,dia pun sibuk nak makan.Nasib baik bawa bekal makanan

Makan mesti comot. Tak comot tak sah

Kat dalam bilik pun dia nak makan jugak.Nasib baik ayah ada.Hihi



Kalau ada sebarang pertanyaan, do contact me. Anytime, Anywhere. Hihi.

 Wassalam

Sunday, November 4, 2012

Bukan promote, tapi kisah benar : Alfalfa Shaklee

Assalamualaikum 

Sihat ke kome? Hope sihat2 la hendaknya..Ni nak cerita kisah benar yang terjadi pada diri saya sendiri. No copy-copy or nescafe ye.Hihi.. Ok sebelum tu, pernah dengar nama Alfalfa? Macam nama orang pun ada gak tu. Tapi kalau uolls nak tau, Alfalfa tu ialah satu perkataan dari bahasa arab yang bermaksud "Raja Segala Tumbuhan". 

Saya dah amalkan makan Alfalfa Complex ni selama 1 bulan. Iaitu masa saya jadi Shaklee Distributor pada bulan lepas. Emm segan juga nak share ni sebab ia membabitkan hal kaum-kaum wanita. Tapi sharing is caring kan, so malu tu letak jauh-jauh sat..Actually, dulu saya ada mengalami masalah keputihan yang tidak berapa teruk. Tapi since mengandungkan Darwish, keputihan menjadi semakin banyak dan semakin teruk.Keputihan ni sebenarnya adalah satu jenis jangkitan. Sehinggakan bila Darwish selamat dilahirkan, baby saya kena diwarded kan sebab doktor nak monitor keadaan baby. Sebab doktor takut ketika baby lahir, keputihan tu beri infection tak elok pada baby. Risau sangat2 hanya Allah yang tahu. Yela, disebabkan diri saya, baby pula yang kena..emmm..Alhamdulillah,pada result doktor tiada any infection pada Darwish.
 
Selepas beberapa bulan masuk kerja semula, saya dah kuat dan sihat untuk mengGoogle, saya nekad untuk cari solution supaya keputihan tersebut hilang dan takkan memberi masalah pada saya dan baby seterusnya (jika ada rezeki lagi pada masa akan datang).  Google punya google,saya jumpa majoriti testimonial pengguna mengatakan kebaikan Alfalfa Complex produk dari Shaklee. Why not mencuba kan, bukan sampai beribu ringgit pun harga dia. Asalkan kesihatan saya dan baby terjamin. Sehari boleh ambil maximum 10 biji. Tapi saya cuba sedikit demi sedikit dulu. Saya try 2 biji masa 1st consume dan semakin bertambah dari hari ke hari. Dan dalam seminggu tu, masalah keputihan dah semakin berkurang dan rasa badan makin bertenaga.Alhamudlillah, now keputihan dah takde, so tak perlu dah pakai panty liner. Jimat duit tak perlu beli panty liner lepas ni.Hihi.

Actually alfalfa tu lelaki dan wanita boleh amalkan.Kat bawah ni saya listkan kebaikan-kebaikan Alfalfa yang lain untuk tatapan anda semua. 
 
1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
5. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
6. Merawat arthitis
7. Bagus untuk elergi dan ekzema
8. Merawat athma
9. Mencuci usus bagi membuang toksik
10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitam dalam buah pinggang
11. Meneutralkan asid dalam badan
12. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
13. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
15. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
17. Meningkatkan stamina seorang suami
18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
19. Membuang angin dalam badan
20. Dan banyak lagi untuk disenaraikan




Alfalfa small- 330, Alfalfa Large -700 biji. Sesiapa berminat dan ingin dapatkan konsultasi secara percuma, boleh hubungi saya.(Bulan november bulan promosi Alfalfa. So harga lagi murah dari harga biasa):

 
ZAWIFATULAZIAH (AZIE SUHAIMI)
PM/Whatsapp: 012-3872690
FB: Azie Suhaimi
Page: Go Natural with Azie Suhaimi
Gmail :innerbeauty2u@gmail.com
Shaklee ID : 894147

 
Wassalam

 

Thursday, October 25, 2012

Sweet memories



That reminds me of my sweet memories during confinement. 24 hours with him and I just realized how much I appreciate my mother. Thank you Mama

Monday, October 22, 2012

My new 'Baby'

Assalamualaikum 

Baby lagi?? Adik Darwish ke? Ehh tak lah, ni baby lain..Darwish tu my baby boy yang tersayang... Ni pulak baby untuk my side income yang terbaru. Introducing Azeeya Couture. Di sini saya menjual tudung design terkini dengan harga yang berpatutan. Kualiti sangat dititik beratkan sebab saya sebagai seorang muslimah yang memakai tudung, saya faham apa yang diingini oleh wanita-wanita muslimah di luar sana. Dari situ, terdetik hati saya untuk membuka bisnes online ini agar saya dapat share my passion. Of course kami kaum wanita inginkan kecantikan, mengikut trend terkini, keselesaan ketika memakai, dan terutama sekali tudung yang menutup aurat.Selari dengan tagline Azeeya Couture iaitu Chic and Covered. 





Pembelian secara borong juga amat dialu-alukan. Jika ada pelanggan yang tidak gemar barang anda dipos, kami juga sediakan servis COD ( Cash On Delivery) di area yang terpilih. Jika ada pertanyaan lanjut mengenai Azeeya Hijab, jangan segan silu emel kami di innerbeauty2u@gmail.com. Insyallah kami akan reply asap. 

Siapa-siapa yang berminat menjadi model tudung Azeeya Couture, jangan ketinggalan join contest kami yang akan dilancarkan tidak lama lagi. Jom follow kami di sini -->http://azeeya.blogspot.com/

Happy Shopping , Salam :)

Saturday, October 6, 2012

Berkenalan dengan makanan pejal (solid food)

Assalamualaikum

Alhamdulillah, Darwish Irfan kami telah berusia 6 bulan lebih. Bila dah masuk 6 bulan, doktor nasihat dah boleh makanan pejal. Yeayyy..Mama boleh main masak-masak untuk Darwish makan pulak. Sedikit info berkenaan makanan pejal :

1- Bila nak perkenalkan makanan pejal kepada bayi saya? 
“Current recommendations indicate that breast milk or formula should be baby’s main source of nutrition until at least 6 months of age”. Pakar menyarankan umur bayi 6 bulan sudah boleh diberi makanan pejal.  Ini adalah untuk mengurangkan risiko alahan, masalah penghadaman dan obesiti. So 6 bulan tu sudah ngam-ngam hoi untuk bayi makan.

2. Macam mana nak tahu bayi saya sudah bersedia terima makanan pejal?

- Baby dah boleh duduk dengan stabil dengan sedikit atau tanpa sokongan.
- Berat badan baby dah naik dua kali ganda dari berat semasa lahir.
- Baby menunjukkan minat yang amat mendalam terhadap makanan.
- Baby dah pandai mengawal lidah mereka. 
- Cepat lapar. 

Setelah di checklistkan, Darwish dah cukup semua item-item di atas. Jadi,mulalah pengembaraan saya dengan mr. Google mencari resepi makanan pejal. Fuhh macam-macam gaya, macam-macam cara. Akhirnya saya ambil cara yang paling sesuai untuk emak yang bekerja macam saya ni. Resepinya saya akan kongsi pada next entry ye ibuk-ibuk sekalian. Nantiiiikan ( Haha.tiba-tiba terkeluar bahasa Indonesia pulak)

Wasalam

Review: Medela Freestyle setelah hampir sebulan penggunaan

Assalamualaikum

Refer entry medela fs , so hari ni tergerak hati nk buat review pasal my breastpump ever. Sebelum ni guna Pureen, tapi dah jatuh cinta pada Medela Freestyle. Sebab apa saya jatuh cinta? Meh sini nak habaq mai..

reviewnya:

1- Handsfree kit: Boleh pam sambil menaip kat komputer, sambil makan mekdi, sambil minum air kosong 1 liter, sambil borak kat telefon...best x? Kalau terlebih rajin, sambil masak,sambil ngemop lantai pun boleh pam, sebab motor dia boleh sangkut kat pinggang seluar/kain kita pakai tu..Tapi over sangat la pulak kan nanti.

2. Bunyi motor moderate. Tak kuat sangat, tak bising macam bunyi motorbot sangat. Saya sorokkan dalam laci. So bunyi tu terserap la sikit.

3. Ketahanan bateri. Charge hari isnin, then sampai hari jumaat tu bateri masih bertahan. Sebab saya just pam 2 kali je time kerja, pagi sekali, petang sekali.

4. Parts dia tak banyak sangat nak assemble. So takde renyah dan ambil masa sangat.

5. Suction yang sangat selesa, tak sakit..huhu

6. Boleh single pam, atau double pam. Sebagai contoh, sebelah baby ,sebelah pakai pam (tandem nursing). So jmat masa dan kuantiti susu dah kat situ. 'Setitik susu,ibarat setitik peluh ibu memerah'. Haha.

7. Kuantiti susu saya menjadi double, compare masa saya guna Pureen dulu. Wahh sangat happy masa 1st time dapat susu sebanyak itu ( 10 oz - 12 oz). Tengah berusaha lagi untuk banyakkan lagi kuantiti. Chaiyok aize !!



So conclusionnya, saya bagi 5/5 bintang untuk Medela Fs. Dan sebab tulah Darwish jadi bambam, sebab dapat minum susu ibu penuh khasiat.. Yahoooo


Terima kasih mama sebab bagi saya minum susu ibu :)












Wednesday, September 5, 2012

Lambat wish: Selamat Hari Raya Aidilfitri


Assalamualaikum

Terimalah pantun empat kerat dari saya:


Maaf Zahir Batin dari saya dan keluarga
       Nampak sangat terang-terangan kemalasan mengupdate blog lah
 Hanya rajin mengupload gambar keluarga
        Siapa yang rajin buat puasa 6 tu baguslah




Raya pertama di Rengit Johor. Tema hijau. 1st time Darwish pakai baju raya pada umur 5 bulan..Nasib muat baju dia

Dua generasi

Raya kedua, tema warna-warni..mane Darwish??





p/s: Jeles dengan Darwish sebab dia dapat duit raya banyak. Huhu


Wassalam

Saturday, August 18, 2012

medela freestyle saya :)

Assalamualaikum 

Alhamdulillah..ape yg saya tunggu selama ini. dan ade depan mata..mmm..medela frestyle saya..sampai ke tangan dengan selamat....ekceli bila buka kotak, otak jadi macam blur-blur sikit,sebab banyak jugak barang dalam kotak tu.yela,selama ni pakai breastpump brand 'Pureen'..ada 3 parts je..bila jumpa fs ni, tu yang jadi jakun sikit..hihi...antaranya parts nya ialah:  .

  1. tote bag untuk isi all the equipment. size dan design agak sesuai untuk di bawa jalan-jalan
    Tote bag. Warna hitam. Semua standard colour

     
  2. cooler bag dan ice pack..ice pack ni jenis yang tahan lama dan tahan lasak, bukan jenis yang dalam plastik biasa tu( until now,dah dua ice pack saya yang plastik tu koyak. so orang yang ganas macam saya ni sesuai la guna ice pack jenis contoured ni)

  3. 4 botol (150ml ) bekas susu brand medela yang BPA free termasuk penutup dan extra 1 puting 
    Cooler bag + ice pack yang tahan lasak + 4 botol susu medela
     

  4. 2 corong pump size M (24 mm) dan 2 corong pump size L (27mm)
  5. 1 set tubing

    Tubing- ada 3 connector
  6. Kit untuk free hand pumping.Lebih kurang macam getah yang diikat pada nursing bra. So make sure kena ada nursing bra yang mencukupi untuk guna hands free.

    Boleh belajar cara guna melalui manual booklet yang dibekalkan sekali dalam kotak tu
  7. 1 rechargeable bateri ( pastikan bateri di cas lebih 8 jam untuk pertama kali ). Bila dah cas penuh, tak perlu sambung pada power supply, so bolehl mengepam sambil buat kerja rumah atau mengupdate fesbuk.hihi
  8. 1 charger/ac adaptor. Disebabkan pam ni di beli direct dari US, pin pada adaptor hanya sesuai untuk plug di US, so di Malaysia kita kena beli 3 pin adaptor untuk sambung ke plug rumah kita. Saya beli di Jusco je, RM 5.90..ada yang lagi mahal, depends pada user la nak guna jenis yang macam mana kan. Tapi so far saya guna adaptor Jusco tu, alhamdulilah ok je :).
    Power cord & charger - Perlu beli adaptor untuk sesuaikan dengan plug di Malaysia
  9. Dan yang paling penting ada motor pam yang compact (comel je size dia dengan kaler kuning) with digital display and timer
    pump motor fits into your hand

Yang banyak tu aksesori dia je. Bila nak pam di ofis,bawa barang yang penting je..so takdela nampak gedabak sangat beg tu kan..

Bukan niat nak menunjuk, hanya berkongsi dengan ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana yang sedang tercari-cari breastpump yang sesuai untuk diri masing-masing.Semuanya terpulang pada rezeki, ada guna cara marmet pun still dapat fully breastfeed baby dia, ada juga yang beli riban-riban tapi tak sesuai dengan diri dia. So nak tahu pam tu ok ke tak dengan diri kita,kenalah cuba dulu kan.
Sekarang dah ada banyak kedai untuk ibu dan anak yang offer untuk testing any breastpump yang berkenan di hati. Tapi kalau ada uwang lebih, enggak salah kita membeli sesuatu yang terbaik utk kita dan anak kita kan.
Ada juga yang bertanya saya mengenai medela fs ni. Brand ni kan tengah hot macam pisang goreng panas sekarang ni (which is a good sign, ibu-ibu dah sedar tentang kepentingan susu ibu untuk bayi mereka). Jadi kepada sesiapa yg berminat nak membuat pertanyaan mengenai breastpump brand medela...bolehlah berhubung dgn saya..saya akan cuba offer harga yang termurah untuk  ibu yang seangkatan seperti saya..insyaAllah..saya akan membantu.. Happy breastfeeding mommies :). 


Wassalam