My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, December 31, 2012

Kesan Shaklee pada kecantikan sangat awesome

Assalamualaikum 

" Licinnya kulit dia, macam kulit telur...Takde pores langsung, blackhead apatah lagi...Jelesnyerrr...Nak2 kulit macam tu...Tapi camne ye? Nak tanya segan pulak..Adoii..Pe kata google je dulu"

Amboi jeles bebenor ke kak. Haaa, orang perempuan mana yang tak suka kan kecantikan? Pantang tengok orang lain kulit cantik, mulalah hati membara nak tahu produk apa yang minah tu pakai ye dak..

So di malam hening ni, saya nak share testi akak ni, dia baru je guna produk Set Cantik ni dalam 3 bulan (sept 2012 until dec 2012) je. Tapi hasil yang dia dapat, sangat hebatt...(Keberkesanan produk ni bergnatung pada diri masin-masing ye). 

Set yang dia ambil ialah set D, esp dan GLA. Ni gambar beliau sebelum dan selepas.



Nak tahu details, meh borak2 dengan saya di innerbeauty2u@gmail.com / 012-3872690

Sunday, December 30, 2012

How Maybank2u has served me with its products and services


I came to know about Maybank2u contest through Maybank2u website when I want to check my account.  I got really thrilled, having a feeling that I would be one of the 3 winners who will win the Asus Nexus 7 tablet.(Haha perasann je kan)..

For those non blogger, you still can enter this contest by  simply create your ad based on the template given in the Maybank2u Facebook Application and be in the running to win RM5,000..Woww banyak tu..kayo den.  This contest is very simple but you need to be creative and innovative. Just write and post on how Maybank2u has served you with its products and services .



I am a Maybank customer and I work in Kuala Lumpur. Whenever I wanted to check my saving account, or transferred funds,  which is pretty much everyday, I'd have to walk to and from nearest Maybank branch , which is about a 30 minutes round trip, wasting nearly all of my lunch hour by the time I've used their facilities.

Not anymore though. Maybank2u changed my life ! Now I simply log on to my computer and use the online facilities. Once I have logged in using combinations of PIN number and password, I can immediately view a summary of the transactions and my remaining balance. It is very easy to view statements going back 12 months or even search for a particular transaction.  

Most of my routinary financial transactions I do through it :

* I can view my balance.
* Check transactions on a 'live' basis, including where I drew my money out from, what bills I have paid and which ones I haven't. 
* Move money around from account to account.
* Pay utility bill. 
* Invest for ASB account.
* Monitor gold price and invest in gold.
* Make product enquiries.
* The site includes a range of FAQ's (Frequently Asked Questions) so if you do have a query, check here first.
* Identifies all regular payments, the reference details and the date of the last payment made from the account.
* Print summary statements.

I like it because:


* I can pay bills without leaving my house, and without putting any additional strain on the budget . Even if I am sick I can struggle to the PC to pay my bills. I can literally pay them in my pyjamas. This is my number one advantage to online banking! 
* I don't have to rush to my local branch for my transactions. 
* I can always see last payments and can keep track of the balance in my account easily.
* I really enjoy the ease, simplicity and flexibity.
 

As a part time online businesswoman, I can manage my business banking direct from any computer, 24 hours a day. I can use Maybank2u to view account details and transaction history , view historical data from previous customers and download the statement in various formats. 

The most convenient part of the service though is that it is accessible through my mobile phone. This flexible service for on-the-go members can connect me to my account from any mobile device with internet access. Simply type in my browser http://mobile.maybank2u.com.my and I can enjoy a mobile experience that’s easy and hassle-free..Wowwieee.

 
Maybank2u has given me an exposure to high end services, where I can access the service from overseas and also 24-hour World Class Customer Care Centre. Their customer service is top notch.  Any complaints, enquiries, suggestions or compliments can either be done over the phone, through email or simply by visiting the nearest branch. 

The layout of the website is great & easy to get to grips with.  It is all very secure and I can log in/out with complete peace of mind that my money and details are very safe. 

For those who don't have access to a computer with internet connection at home, Maybank2u.com Internet Kiosk can entertain you. It is an internet terminals linked to Maybank2u.com that enable you to carry out internet banking transactions at selected Maybank branches with the facility...Bestt kann.

I’ve been using Maybank2u for more than a couple of years already . So far it’s been a wonderful journey and I loved it…Maybank2u has been a great online banking , as it has offered me a range of products and services to suit my business needs. Maybank2u has helped me in managing my financial anytime anywhere with high-level security features (SMS notifications). The clear guidelines, user-friendly interface and feedback mechanisms all make Maybank2u a real pleasure to deal with.

 Thank you Maybank2u for simplifying and giving me the convenience to bank online, save time and the troubles of travelling with my little one to make payments, transfers etc. All at my finger tips and it truly is easy!



Keep up the good work Maybank, I am proud to be a customer of yours!      



Okay..Enough story panjang from me..Let's chill and relax with my sweetheart, Darwish Irfan in this 'drama sebabak' .Enjoyy.

Chapter 1: Before








Chapter 2:  After







The End

Thursday, December 20, 2012

TIP RANGSANG OTAK ANAK (TEKNIK JEPUN SHICHIDA)

Assalamualaikum 

Berbalik pada cerita didikan anak2, saya dapat artikel dr FB.. Ia boleh dipraktikkan oleh parents bg merangsang otak anak2 kita..

Teknik shichida diamalkan oleh masyarakat jepun untuk melatih anak-anak berfikir menggunakan otak sebelah kanan.Otak sebelah kanan sebenarnya lebih efektif jika dibandingkan sebelah kiri,tetapi perlu dilatih dan kerap merangsangkannya.Sebelum melakukan teknik ini ,tarik nafas sedalam-dalamnya dan relaks.

1) Sewaktu anak dalam keadaan tidur-tidur ayam,bisikan di telinganya dengan jujur kata-kata positif seperti kita sayang padanya,anak yang soleh,kuat,rajin pergi sekolah dan bijak.Ini kerana ketika itu,otak kanak sedang berfungsi manakala otak kiri pula sedang tidur.Bagaimanapun anda perlu lakukannya dengan seikhlas hati,elakkan ketika sedang marah.Selepas anak mula pejamkan mata,ramas-ramaslah jari atau tangannya supaya dia kembali dalam keadaaan tidur-tidur ayam.Islam juga menggalakan ibubapa bercakap atau berdoa dengan anak ketika mereka sedang dalam proses hendak tidur,sebabnya pada ketika itulah antara waktu-waktu doa dimakbulkan.







2) Gunakan kad imbasan untuk mengajar anak.Contohnya ABC atau 123 dalam tempoh seminggu dan lihat kesannya.Pasti dia dapat menghafal huruf-huruf yang ditunjukkan.Tunjukkan kad itu satu-persatu dengan cepat.Ini kerana apabila kad itu bergerak laju,otak kanan bekerja keras untuk menangkap apa yang ditunjukkan.





3) Galakkan anak melakukan kraftangan .Ia adalah hasil daripada kerahan otak kanan,oleh itu ajaklah anak anda bermain tanah liat,mewarna,melukis,gunting kertas ,origami dan sebagainya.Memanglah selepas itu terpaksa mengemas,tetapi banyak manfaatnya.

4) Satu lagi aktiviti menarik ialah melukis gambar,contohnya rama-rama.Anda hanya perlu melukis sebahgian sahaja dan surh anak anda menyudahkannya.Ini dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan.

5) Usah marah-marah atau tengking anak dengan nada yang kuat,sebabnya mereka akan simpan semuanya dalam otak kiri.Andainya anda termarah anak anda,pujuklah dengan langkah pertama tadi.Jangan malu ucapkan perkataan maaf kepada anak anda.

6) Kembangkan imaginasi anak anda dengan sesi bercerita.Anda mulakan dengan sebuah kisah dan minta anak sambungkan cerita itu mengikut daya imaginasinya.




7) Bermain teka-teki bersama anak.Letakkan satu barang dalam kotak tisu dan suruh anak anda meneka apakah benda itu.Mulakan dengan memberi klu seperti warna atau bunyi.Ini adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan.Bagaimanapun lakukannya sekitar setengah jam sehari,tak perlu terlalu lama.

8) Jika boleh elakkan menggunakan perkataan Jangan kepada anak-anak.Jikalau terlalu kerap menggunakan perkataan itu,itulah yang anak lakukan..Gantikan dengan perkataan lain seperti,Tolong atau Marilah kita sama-sama.

Insyallah, usaha murni ibu bapa dalam mendidik anak-anak akan di balas oleh Allah. Baby yang baru lahir ibarat kain putih suci, kita ibu bapa yang harus mewarnai dan mencorakkanya mengikut amalan dan ajaran Islam dan sunnah nabi
Wassalam

Tuesday, December 11, 2012

Hidup stress boleh membawa kepada sakit mental

Assalamualaikum

Hidup di zaman serba moden dan canggih ni, bukannya makin menyenangkan kita. Tapi makin menambahkan stress..Huhu.. Mana taknya, makin banyak kereta canggih manggih di pasaran,makin sesak dan jammed la jalan raya kita..Makin banyak dan laju tren-tren di Malaysia, makin ramaila manusia yang bersesak2 naik guna pengangkutan awam..So bila masa nak relaxnya? Time tido jela kot.Huhu..

Jadi untuk mengurangkan stress, tubuh kita memerlukan vitamin B complex . Bagaimana B Complex membantu? Jom lihat apa ada dalam kandungan B complex ini beserta fungsinya :
  • Vitamin B1 (thiamin)~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma
  • Vitamin B2 (riboflavin)~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3 (niacin)~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental
  • Vitamin B5 (pantothenic acid)~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang
  • Vitamin B6 (pyridoxine)~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9 (asid folic) ~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan
  • Vitamin B12 (cobalamin)~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram

Kebaikan vitamin B complex:
 
1) Mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan
2) Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran
3) Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein
4) Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina
5) Menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.



B complex pilihan saya semestinya daripada Shaklee

 

p/s: Kesan daripada stress boleh membawa kepada pelbagai penyakit, dan paling di takuti ia boleh menyebabkan penyakit mental. Renung-renungkan dan selamat menjalani hidup yang bebas stress. Solat adalah terapi stress yang paling utama dan paling diyakini. :)


Boleh hubungi saya untuk tahu lebih lanjut kebaikan vitamin ini dan juga harganya sekali. 
012-3872690 / innerbeauty2u@gmail.com (Azie)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 Wassalam

Saturday, December 8, 2012

Testimoni: Vitamin Shaklee untuk atasi masalah kulit jerawat

Assalamualaikum

Dalam facebook saya, dah banyak saya share mengenai testimoni dari pengguna2 Shaklee. Dalam blog jarang sikit saya post,huhu.. Tapi kali rajin sikit nak post dalam blog,so nak share testi mengenai masalah kulit. Doktor sendiri pun approve Shaklee ni ok.. Jom lihat di bawah ni:



Nak tahu details mengenai vitamin ni, jom borak-borak dengan saya..Nak mesej pun boleh 012-3872690 atau emel innerbeauty2u@gmail.com


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

 Wassalam