My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 27, 2011

Tampil anggun dengan D'Hearty Collection

Assalamualaikum

Tinggal 4 hari je lagi nak masuk bulan Ramadhan yang diberkati. N tinggal sebulan 4 hari je lagi nak masuk bulan Syawal yang mulia. Baju raya, kasut raya n x lupa juga tudung raya of coz dah ada dalam shopping list kaum Hawa kan.

Haa now xyah susah2 nak pi Jln Tar berebut2, bergomoi2 dengan orang ramai nak berebut beli tudung raya. Kat blogshop ni pun dah ade untuk memudahkan urusan jual beli anda semua. Tadaaa.. Jemput masuk ke D'Hearty Collection. Disini anda akan dihidangkan dengan pelbagai jenis tudung dari pelbagai jenis kain.. Saya diberi peluang untuk memperagakan tudung-tudung yang terdapat di D'Hearty Collection. Dan semua tudungnya sangatla menawan hati saya dan sangat sejuk dan lembut untuk dipakai.



AMNII Awning Hijab: Menampakkan muka lebih bujur dan kainnya sangat lembut



BAHIIYA Printed Syria: Corak abstrak yang akan menambah keserian di wajah anda pada pagi raya nanti






D'Hearty Collection juga menjual pelbagai corak brooch yang sememangnya tampak eksklusif dengan harga yang sangat lahh berpatutan. X caye kome pi jenguk  sini. Haa btolkan berpatutan. Nampak macam subang telinga pon ade gak rupa brooch AMMELLIA ni kan :)


Meh ramai2 serbu D'Hearty Collection untuk melihat corak tudung dan brooch yang lain. Sebab saya display ni hanya sebahagian dari corak yang ada. Selamat membeli belah dan selamat menyambut Ramadhan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam. Salam :)






New AFC System

Assalamualaikum


Fuhh baru lepas abis meeting, pasal sistem AFC baru yang akan menggantikan AFC yang lama di stesen-stesen Komuter.  AFC??? Apekah itu?? Adik beradik KFC kah? Atok AC Mizal kah? Mesti chingu-chingu sekalian tertanya2 apekah AFC itu. Pada yang kurang familiar dengan perkataan tersebut,sila klik disini untuk mengetahui dengan lebih lanjut.


Konsep AFC sistem yang baru ni lebih kepada menggunakan kad pintar tanpa sentuh ( contactless smart card) dan juga token. Diharap sistem ini lebih praktikal dan memberi keselesaan kepada penumpang untuk menaiki tren. Xperlu beratur panjang2 untuk beli tiket. Sebab kad pintar tu konsep dia macam kad Touch n Go. Hanya sentuh di 'gate' dan lalu terus melalui 'gate'. Senang bukan? Untuk keselesaan dan untuk menaiktaraf imej KTMB, saya dan team saya perlu lah bekerja keras memerah otak dan keringat yang ada untuk memastikan projek ini berjalan mengikut jadual yang telah di tetapkan.

Gambar hiasan: Cannila rupa token. Tapi xdela sebijik camni. Kaler, tulisan, sumenye berbeza seperti di atas.


Now tengah pening kepala nak betulkan Graphical User Interface message atau dalam BM nya Antara Muka Grafik Pengguna. Fungsinya adalah untuk kemudahan pengguna yang nak beli tiket di mesin dapat berinteraksi dengan mesin tu dengan menggunakan perkataan-perkataan dan visual yang terpapar di mesin membeli tiket, di get, dan juga di komputer menjual tiket. So kami kena pastikan perkataan tersebut adalah standard dengan penggunaan sistem mesin di Malaysia dan mudah di fahami oleh pengguna. Xnakla nanti penumpang nak beli tiket, x faham apa yang tulis kat mesin tu sebab perkataan macam ayat indon.. " Mau beli tiket kah buk?".."Masukkan uwangnya", " Kad tidak bisa di keluarkan". Adoii. Bahaya kalau jadi macam ni.


So team kami dalam proses untuk mengedit GUI message yang di berikan oleh kontraktor, sebab most of ayat-ayatnya macam bahasa Indonesia. Dia direct translate dari bahasa inggeris. Tu yang jadi tunggang langgang ayat bahasa melayunya. Ok nak sambung keje. Nanti saya update lagi info pasal sistem AFC ni ye . Dan entry akan datang saya akan reveal sikit demi sedikit gambar-gambar mesin yang akan di guna pakai di stesen KTMB. Untuk menambah info para pengguna. Selamat bekerja. Chaiyok2.

Salam :)




Wassalam

Thursday, July 21, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

Assalamualaikum
(nak wat entry kat center lak kali ni)

Mula2 korang tengok gambar header ni
-
-
-
-

Pastu tengok gambar kat chingu-chingu2 saya ni..Haa nampak x,muka yang sama pada follower 107 (sila abaikan arrow yg senget benget itu.tangan bedung ms kecik dulu,tapi xketat kot.huhu).






Cayalah azie, otai ben follow lu punya berok belog lah. Giler kembang suar den ni.Hahaa..Out of topic lak.

Kali ni nak join segmen otai ben dan yg boleh join blogger baru seperti saya (sambil angkat tangan tingi2). Nape nak join, sebab nak menambah chingu-chingu dalam list blog yang saya follow dan juga list chingu-chingu yang memfollow blog saya ni.Hah.a muka x tau malu dah ni. Yela baru 100 je yg follow, rasa macam loserj e rasa tiap kali buka blog,follower x bertambah mencanak2. Bertambah cenonet2 je. Hukhuk.

Tapi xpe,aku xkan berputus asa untuk berblog sebab banyak sangat kelebihan kalau kita berblog ni. Kalau xcaye,cuba tanye otai ben. Btolkan beben.Hehe. Selamat menjoin dan memfollow chingu-chingu sekalian.

Salam

Gaya Tudung Dara.com: Sesejuk Salju

Assalamualaikum

Gaya tudung 1 dah selesai kat sini . Sekarang gaya tudung 2 pulak. Diberi nama Sesejuk Salju. Pandai kak Liza dari dara.com bagi nama gayatudung ni ye :)


Pakai anak tudung Syria dan sarungkan selendang. Pastikan kedua-dua bahagian sama panjang. Pinkan di bawah dagu

Tarik hujung kiri selendang melilit tengkuk

Pinkan brooch comel di hujung kiri dan kanan selendang yang dimatikan di kanan bahu

Sekarang anda dah siap untuk pi pasar beli sayur untuk masak lauk malam ni. Sekejap je kan pakainya..Selamat mencuba




Gaya seterusnya akan di update nanti.Tungguuuu

Salam

Gaya Tudung Dara.com: Simfoni Kasih

Assalamualaikum


Majalah Dara.Com edisi bulan Julai..Saya di offer menjadi patung model untuk segmen gayatudung. Eksaited nak mencuba benda yang baru,so saya terima offer itu. Jadi sekarang ni saya nak share dalam blog ni gaya2 tudung yg sesuai digayakan budak2 muda zaman sekarang . Menutup aurat , simple ,selesa dan menarik.  Gaya pertama: Simfoni Kasih  (copy n paste dari dara.com)




Memula sarungkan anak tudung syria dan pakai selendang. Make sure both side must have same length. Kemudian, tarik kiri selendang ke kanan kepala dan pinkan peniti
Then, tarik kanan selendang dan pastikan kiri selendang tadi berada di atas kanan selendang
Lilit terus ke kepala dan tarik ke bahu kanan

Tarik lagi hujung selendang tadi dan pastikan juraian yang jatuh membentuk segi tiga
<><><><>
Last but not least, pinkan ke bahu kiri anda guna jarum peniti.Kalau nak letak brooch bunga2 besar lagi comel :)

Dan hasilnya...tada
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
(^-^)






p/s: sorry gambar x brapa nak clear sebab tangkap gambar direct kt magazine,so pantulan cahaya matahari memblurkannye.

Jumpa lagi

Salam

Wednesday, July 20, 2011

Tutorial Post Terbaru (Animasi)

Assalamualaikum

Saya suka tengok post with gambar yg brgerak2 kat sidebar saya ni.Ok now saya nak share camne nak wat dia gerak2..Saya belajar dari sini. Cara-caranya seperti tertera di atas bawah:


1. Design-> Add a gadget-> HTML/Javascript

 
2. Copy kod ni

<center><script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>

<style type="text/css" media="screen">

<!--




#spylist {

overflow:hidden;

margin-top:5px;

padding:0px 0px;

height:350px;

}

#spylist ul{

width:220px;

overflow:hidden;

list-style-type: none;

padding: 0px 0px;

margin:0px 0px;

}

#spylist li {

width:208px;

padding: 5px 5px;

margin:0px 0px 5px 0px;

list-style-type:none;

float:none;

height:70px;

overflow: hidden;

background:#fff repeat-x;

border:1px solid #ddd;

}




#spylist li a {

text-decoration:none;

color:#4B545B;

font-size:11px;

height:18px;

overflow:hidden;

margin:0px 0px;

padding:0px 0px 2px 0px;

}

#spylist li img {

float:left;

margin-right:5px;

background:#EFEFEF;

border:0;

}

.spydate{

overflow:hidden;

font-size:10px;

color:#0284C2;

padding:2px 0px;

margin:1px 0px 0px 0px;

height:15px;

font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;

}




.spycomment{

overflow:hidden;

font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;

font-size:10px;

color:#262B2F;

padding:0px 0px;

margin:0px 0px;

}




-->

</style>

<script language='javascript'>




imgr = new Array();


imgr[1] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";




showRandomImg = true;

boxwidth = 255;

cellspacing = 6;

borderColor = "#232c35";

bgTD = "#000000";

thumbwidth = 70;

thumbheight = 70;

fntsize = 12;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = "comments";

showPostDate = true;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 10;

home_page = "URL BLOG";

limitspy=4

intervalspy=4000

</script>




<div id="spylist">

<script src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/animatedrecentpost.js' type='text/javascript'></script>

</div>




URL BLOG tu korang delete,letak url blog korang ye..jangan letak url blog orang lain lak, nanti terkejot tuannye blog tu,apehal de gambar gerak2 kat sidebar dia.tanjat boboii..hehe n rajin2la godek2 kod tu bagi nampak lagi gojes korangnye animasi tu..selamat mencuba cingu-cingu sekalian.

Salam   


Thursday, July 7, 2011

" Bro, Kasi kritik blog gua skit ... bleh ?? "

Assalamualaikum

Haa selalu kita tengok kt tv, juri2 kritik peserta AF la, Raja LAwak la, Raja X LAwak la etc..dan secara x langsung kome pon tersebok jugak nk kritik kan..Noww nak bagi peluang kat kome2 yg suka berangan nk jadi juri tu.Moh2 kritik atau puji blog saya ni(erkk puji??blog baru sebulan anggur (tuka dari setahun jagung),ade ke yg nk puji). Hehe..xpe2, saya sedia mendengar membaca segala komen2 kome ye. Sape2 yg nak kena kritik/puji jugak,mehla join segmen abg beben ini.






Wassalam

Wednesday, July 6, 2011

Besarnya ujianMu Ya Allah

Assalamualaikum..

Masa BW td, terbacala entry kat blog nusha dan juga blog kak moon. Hampir mengalir air mata ni baca mengenai ujian yg dihadapi oleh Norma sekeluarga. Norma baru je kahwin dan baru je dapat baby boy yg sangat comel. Tapii Allah Maha Besar. Dia beri ujian ke atas hamba-hamba yang disayanginya. Berat mata ini memandang, berat lagi bahu Norma dan keluarga yg memikulnya.



Norma bersama anaknya yg comel


Sebagai hamba Allah, marilah kita sama-sama mendoakan kesihatan Norma agar segera pulih dan dapat menjadi seorang isteri dan ibu yang disayangi oleh keluarganya. Saya sangat touching sebab saya faham perasaan orang baru kahwin ni. Baru nak merasa alam perkahwinan, tup.tup.. datang dugaan sebegitu. Harap suami Norma dan keluarganya tabah dan x berputus asa untuk mengubati dan menjaga Norma seadanya. Dan jika ada yang berkemampuan,marilah kita sama-sama bersedekah seikhlas mungkin untuk tabung mengubati Norma.

CIMB

01070068677528

NOORMAWATI MOHD RASIF


Enty ini bukan untuk menagih simpati, sebab saya sendri x kenal Norma dan keluarganya. Saya hanyalah saudara sesama Islam yang ingin berkongsi kisah Norma agar dapat mengurangkan penderitaan beliau dan keluarganya.  Hari ni hari mereka, kita xtau bila pulak hari kita. Jadi sama-samala kita beringat dan jangan sekali-kali lupa pada pencipta kita. Allah Yang Maha Esa

Salam

Tuesday, July 5, 2011

Tips elak dari diintai secara tersirat

Assalamualaikum

Khas utk wanita ye. Laki2 yg jenis pemalu pon boleh gak join baca...
Pernah x korang menghadapi situasi2 sebegini:
1) Tengah jalan2 kt shopping mall MichaelBay (bukan nama sebenar) dgn mak,tiba2 perot memulas2 memanggil2 korang ke arah toilet. N prasan x ade sesetengah toilet ,kat dalam toilet tu ada jamban kan,n dalam jamban tu sendri ada ada cermin besar kat blakang.Haa..jeng..jeng..jeng..Or korang belek2 muka korang yg kyopta tu kat cermin muka kat sinki.
2) Window shopping dgn mak mertua, berkenan dress pink kat bahagian pakaian. Tros grab semangat brkobar-kobar nak try dalam fitting room. Buka-buka segala yg ada,tros pakai dress pink tu. Wahhh mengancamnye aku..Haaa ada kann..

Ekceli korang yakin ke cermin yang tergantung yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang kat belakang cermin boleh melihat korang, sementara korang x dapat melihat mereka) .Alaa cermin yang digunakan oleh pihak polis di ruang soal siasat. Kan korang biasa tengok dalam muvie.Kann kan.
Saya xpastila ni btol or tidak. Tapi terdapat juga tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam fitting room dan xketinggalan juga tandas awam. Kalau korang tengok cermin 2 arah tu dengan pandangan biasa, xnampak pon perbezaannya dengan cermin biasa. Sooo sangatla menakotkan kalau betol2 cermin yg  kita tengah buka2 baju tu adalah cermin 2 arah..Ohh tidak,aku dinoda..hukhukk.nangis berlagu2 lagi tu.

So untuk menghindarkan diri kita diintai atau dinoda secara visual, disini saya tunjukkan cara bagaimana nak kenal pasti tu cermin biasa or cermin banyak 2 arah.


----> TEST KUKU BERCAGU  JARI
-Letakkan ujung kuku korang di atas permukaan cermin .
-Jika ada jarak (gap) antara kuku dan bayangan kuku korang di cermin, dapat dikatakan bahawa cermin itu adalah cermin biasa. Fuhhhh lega,selamat diriku dari diintai.
- Tetapi, jika kuku itu terus menyentuh bayangan kuku korang di cermin, hati-hatilah, kerana mungkin itu adalah cermin DUA ARAH !!Waaaaaa.Tanjattt gigirl....xmo masuk fitting room dah pasni.Xmo masuk toilet awam dahh.Sanggup tahan u'uk sampai balik rumah nnt. 
Anda selamat.Ini cermin biasa

Ohh bulan. Ini cermin 2 arah.Kita bakorr ini cermin


p/s: Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali korang melihat cermin di tempat-tempat awam seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI" . Xyah bayar tol . Mudah dilakukan, dan paling penting mungkin boleh menyelamatkan korang dari "DIINTAI atau PERKOSAAN VISUAL" !
Salam

Tutorial 'kyopta' kan comment box

Assalamualaikum...

Nota hari ini : Kyopta in korean = cute in english

KYOTTT!!Kyopta

Kyopta kan kotak komen seperti diatas. Haa saya tau cara-cara nak edit ni dari blog kak azah . Dia seorg yg sgt rajin buat tutorial2 camni. Sgt sesuai for beginners like me :). So saya xnakla lawakan blog sy sorang2. Nakla jugak share dgn chingu-chingu sy yg kyopta ni. * Nota lagi : Chingu in korean = Friend in english. * Sharing is caring kannn.Meh ikot step2 dibawah ni :

Pi kat  Dashboard-Design-Edit HTML-tick Expand Widget Template.Backup dulu templats sebelum edit apa-apa,.Kalau fail test ni,boleh copy balik template lama..Tapi harap2 kome lulus dgn cemerlang la ye...Tekan CTRL+F cari code di bawah:
 
 
          ]]></b:skin>
 
 
  
Then ,copy code kat bawah ni dan paste kan kat atas code tadi tu.
 
 
#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#ff6699 !important;

-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;

padding:5px;

font-size:15px;

font-weight:bold;

border:1px solid #ff6699;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;

font-size: 17px;

border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
margin-top: -5px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;

font-size: 13px;

font-weight: normal;

margin-bottom: 20px;

border-left: 1px solid #ff6699;
border-right: 1px solid #ff6699;
border-bottom: 1px solid #ff6699;

-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;

margin-top: -12px; /*position*/

padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#ff6699 !important;
}
 

Saya suke pinkk..so sape yg benci giler kt pink,bolehla tuka code colour pink (#ff6699) tu dgn code lain. Code warna boleh cari kat pelangi-pelangi ni. Pas siap pliz Preview dulu. Dah puas ati baru la Save ye chingu-chingu sekalian.

Salam :)

Monday, July 4, 2011

GEGAR BLOG JULAI 2O11


Assalamualaikum

Aikkk.muka abg ben lagii??Huhhh..mahu x marah husband i kalau nampak ni.Asyik2 muka abg ben je dlm blog ni...Tapi dun worry ye syg,ni bukan gambar boyfren baru ayg, ni gmbr blogger sifu otai En. Ben Ashaari. Sape nak join segmen ni,mai pakat2 klik sini ye.bukan kat sana :P.

Ekceli sy pon macam dah terlambat nk join segmen ni. Tarikh tutup arini pd pukul 2ptg..Haa amik ko.sempat xsempat nk join tu. Dh lama nk join ni,tp kebizian yg melampau sebab baru setel hal2 kawen kt belah pihak lelaki di Perak pd 25 Jun aritu..Balik ofis,koje dh melambak atas meja,dalam emel, dalam tong sampah..erkkk..okla,nk sambung koje yg melambak ni dulu ye. Kome rajin2la baca apa2 yg patot di blog keme ni ye (ecece dan2 cakap loghat Perak.nk amik ati mak mentua la ni..haha).

Ok cau cincau. Salam :)