My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, May 19, 2011

gaya tudung dara.com

Assalamualaikum..xjawab brdosa tau..

Arini nk citer psl posing2 siang tadi di Karangkraf. untuk segmen gaya tudung dalam majalah dara.com....Dari pagi smpai tengahari.perghh agak lama la jugak...dahla tiap kali sy punye shoot, photog msti cakap ' Azieee senyum azie..lagi2..bagi nmpk gigi'....haha..punyela sy ni susah nk senyum.Padahal rasanya mulut ni dah tarik sampai ke telinga dah kot. Xcukup panjang lagi ke senyumanku itu..

Disebabkan berusaha nk senyum sampai ke telinga, abis je shooting, badan rasa giler penat. Tapi enjoy sgt dat day sebab dpt jumpa akak Liza dr Karangkraf. Badan boyot msk 7 bulan dh,tp dia sporting abis. Xjemu2 bg advice kt saya camne cara2 nk pose dgn ayu..hehe..Then dpt jumpa kawan2 baru seperti Mira (orang2 kt studio tu ckp muka sy sama mcm mira,tapi xkottt,mira tu siyes comell.sy biasa2 aje dong), Amy yg cun tukang sponsored tudung2 n baju2 yg lawa. Kalau xcaye lawa ke x,cube tgk sendri, jempotla masok sini ye shawlbyvsnow .. dan juga kawan2 yg lain. MUA yg brnama Cik Non pon sgt2 peramah dan sporting . N mekap dia lawa sgt. 

So kalau nk tgk kami menggayakan tudung, nnt rajin2la bli dara.com keluaran Julai ye..Maybe Julai kot,sy pon xbape sure.Huhu. Anyway gmbr2 ms shoot xdapat diamik. So pics ni je yg dapat sy curik.Hehe

Azie, Cik Non, Mira n Amy...sume sportinggg abis

Azie, Kak Liza, Mira n Amy..sume gojess


Ok. Salam :)

Wednesday, May 18, 2011

DIY Wedding Guestbook

Assalamualaikum sume...

Brdebar2 lak rasanye, tinggal lagi seminggu lebih je kot..Adoii..boleh ke saya jadi seorang wife yg baik, boleh ke saya jadi seorang wife yg berkebolehan utk memasak makanan sedap2, boleh ke saya jadi seorang wife yg pandai melayan hubby saya.erkkk..melayan??len macam je bunyinya.huhu..ok enuf dgn prsoalan2 yg akan membuatkan saya makin nervous. Jawapan2nya akan saya jawab dalam hati jela ye.hihi. Insyallah saya akan cuba jadi yg trbaik untuk my future hubby.

Ok now kita citer pasal tajuk diatas. Wedding guestbook. Fungsi dia adalah untuk tetamu majlis mencoretkan apa2 ucapan buat raja sehari.Lagi best kalau ada letak gambar yg menulis ucapan tersebut. Fenomena guestbook ni dah lama merebak di negara Barat. Dan telah menular di negara Malaysia. Jadi saya pon xnk ketinggalan mempraktikkan idea tulis menulis ni dalam majlis kahwin saya.

Ekceli saya dah start buat beberapa part iaitu saya dah beli bahan2 utk membuat 'guestbook ' ini.Bahan2 asas je, scrap book,gam,selotep (btol ke eja cmni?) ecetra. Ada sesetengah bahan xyah beli pon,saya recycle je balik apa yg ada dalam gudang(almari) saya tu.

Utk cara kerja dan finishing nya,akan saya reveal kemudian selepas majlis ye.Xterkejut la kalau saya tunjuk sekarang.Hehe.. Hope jadila plan saya ni.Xmola hangat2 tahi kucing je. Saya ada search kt gugel beberapa contoh guestbook.Tapi kebanyakannya dari mat saleh2 punya. Anyway enjoy d pics.



Cara ni sangat menjimatkan.Satu page je guna

Versi kalendar

Romantiknya kartun tu :P

Lebih kurang nila rupa dalamnya. Tp sy punye xla advance camni

Kiupta..ni bkn guestbook dh kot. guest'ampaian'.hehe

Ok c ya later :)

Wednesday, May 11, 2011

KHAS BUAT MEREKA


Assalamualaikum semua....

Kali ni terjah blog abg ben affleck lagi skali..Kebetulan segmen ni mengenai JURU2...haaa so kenala tu dengan saya..kerjaya sebagai seorang JURUtera..emm..jurutera atau dlm bahasa jawanye engineer..knapa saya bekerja sbg jurutera? Ini adalah kerana saya bukannya belajar course mass comm ke,balajar masak2 ke..bukan..sebab saya belajar dalam bidang kejuruteraan elektrik masa kt UiTM Shah Alam dulu..sebab tula saya TERPAKSA bekerja sebagai jurutera..erkkk apsal terkeluar perkataan terpaksa tu?dahla caps lock lak tu..hahaa..ok kita proceed ye kawan2..dalam segmen abg ben tu dia suh citer serba sedikit mengenai kerjaya ni..

Cer citer cer citer..ok2 saya citer..Sy keje di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).Knal x?Alaa tren komuter yg korang naik tiap2 pagi masa pegi keje tu.haa tula dia...Sy jurutera utk unit Automatic Fare Collection (AFC). AFC ni adalah mesin2 yg korang guna utk beli tiket, gate yg korang kena masukkan tiket tu n mesin2 di kaunter.Haa sume tu bawah pengawasan saya n team saya.. Unit saya kena pastikan semua mesin2 tu berfunction dengan baik dan efisien.Kalau x,konpem kena komplen dgn customer..Takot wooo...So tiap kali dapat report kerosakan, unit saya cepat2 pegi btolkan.Lebih kurang cmtula citernye.

Abg ben jugak suh citer pngalaman gula dan kopi..Ok,pngalaman gula, saya dapat explore bidang baru yg saya xpernah blajar masa kat U dulu.Yela,kat U mana ada ajar pasal keretapi2 ni..Xde kena mngena langsung apa yg saya kerja dengan apa yg saya blajar dulu.. Ilmu macam ni hanya boleh dapat kat tempat kerja yg macam ni je.So peluang camni xsemua org dapat.Dats y saya rasa ni adalah pngalaman yg bergula...

Pngalaman kopi pulak,,emmm macam sedih je nk citer.hukhuk..ala biasala,keje mana yg sumenye manis je kan..Em antara pngalaman pahit saya la kan, saya x dapat nak setelkan satu problem ni.Adala sebab2 tertentu sy xboleh citer dgn detail.So pendekkan citer.. Then saya kena lecture dgn bos.huhu..Tapi xpe... Pngalaman2 pahit ni lebih mngajar saya utk menjadi seorang jurutera yg lebih berwibawa dan lebih bagos pada masa akan datang. Yeahhh azie.U can do it..Never say never..wahhh macam justin bibir la pulak kan sebut ayat tu..hehe..okla sampai sini saja citer saya kali ni mengenai kerjaya jurutera.Kpd kawan2 yg xpernah tau apa sebenarnya tugas jurutera ni..So hope lpas ni dapatla tau serba sedikit,even x banyakkan.So mai enjoy my piccas.

Ni la mesin yg slalu korang beli tiket nak naik komuter tu

Konon2 tengah btolkan gate yg rosak la ni..Konon2 je kot.huhu

Broommm...ni moto staf saya.pinjam posing je.nak bawa xreti

Ni la keadaan dalam mesin beli tiket tu..konon2 lagi

Meeting dgn staff..meja dah macam cermin lak rupanya

Staff sume laki.saya sorang pompuan..tapi now saya dh tuka department.So adela kawan pompuan utk brgosip pasni

Pinjam tempat orang.konon2 kuasa 3 :P

Discussion


Ok c ya later..nk pi cek emel..Salam :)

Monday, May 9, 2011

Saya Sayang Mama Saya

Selamat Hari Ibu untuk Mama..x terlambat lagi nak tulis kat blog ni sebab dah wish kat mama 8 mei aritu. Adiah yg simple but sincere dari hati kami anak2 mama. The day before dat saya singgah kedai adiah,crius xtau nak bagi adiah ape utk mama sebab kedai tu xbanyak choice.Yela kedai kat pekan kkb je, ape sangat yg ade. Tup tup mataku ini terpandang besen merah yg penuh dengan bunga crysanthemum..erkkk camtu ke eja dia?macam salah je..ah bedal jela.bukan masuk exam pon kann..bunga kaler macam2..putih ade,merah ati ade, purple ade.Tapiii ofcoz sy terpikat pada si merah jambu..fewittt...nak sign..eh2 ape kena ko ni azie.dgn bunga pon nak menggatal jugak ke.haha

So saya pon rembat bunga tu,tp sekuntum je,dia siap balut dalam plastik lutsinar tu. Lawa la dia dia balut. Then sy tengok macam kekurangan sumthing je adiah tu, so pusing kedai tu cari kad..Jumpala kad kecik comel2.Tulis ' FOR YOU'. Ade gambar bunga2. Kawtim dgn uncle kedai tu,kira cincai RM**.****. sensored..mana boleh bagitau..Nama pon adiah kan.So rahsiala regenye.Hehe.. Then balik rumah parents kat Rasa Tambahan. Malam tu layan AF. Em macam xde umphh dah AF kali ni.Tapi layan kan je.

So keesokan harinya,iaitu ahad (8 mei) saya terbangon lambat sebab tertido lambat. Sebab tertengok tv sambil tergayut dengan abg pejol. Bangon pon dah nak tengahari kot. Mulela bangon terkejot2 sebab terlmbat wish mother's day kat mama. Basuh2 muka ala kadar, jenguk2 la living room tu. Nampak adik kesayangan saya si azfar budak bijak tu dok bersantai tgk tv. Pastu tgk mama dok ngadap komputer.Layan FB kot.Huhu.. Sy pon panggil si azfar tu senyap2. ' Jepaa,meh kejap, bagi bunga ni kat mama. wish mother's day skali tau'. Haa konpem si jepa tu xtau arini adalah hari emak sedunia. Sy sebagai kakak perlulah meremind kan beliau.Nasibla kali ni saya x terlupa..Pastu si jepa jawab..' Alaa kak jiela pegi bagi'...Ehh kita pulak disuruhnya.. Sy pon jawab..' Haa jom pi sama2'..Nasib baik dia cakap ' Jomm'.Hehe

So kami pon bergerak mendekati mama di komputer, sambil bagi bunga dengan muka baru bangon tido.Adoii. X romantik langsung. Mama pon sengihh sambil baca kad tu.  (Suke tengok mama senyum2. Xnak tengok mama sedih2) .Nasib baikla sempat sy mendecorate ayat2 puitis kt dalam kad tu.Hope mama happy dengan adiah xsemenggah itu. Walaupon adiah cikai je,tapi kami anak2mu ini ikhlas dengan harapan mama tau kami selalu ingat dan sayang mama. Bukan hanya pada mother's day je,tapi every day we all love you :). Slamat HAri Ibu juga ditujukan utk kakak sy yg dah menjadi ibu kepada seorang anak yg comel dan juga kpd semua ibu2 di dunia.

Mama yg kanan skali dengan besan nya ( Mak abg ipar sy)

Kakak sy yg cantik dgn anaknya yg comel.Muahhhh


Saturday, May 7, 2011

Tips hubby n wife : Suap menyuap

Wahh tips best ni..sy jumpa dalam fesbuk td..status dari Brother Love..pinjam ayat jap ye bro..'Dalam perkahwinan sometimes tu, amalkan SUAP MENYUAP sewaktu makan'...haa camtula ayatnye...wahh romantik gituu.tapi suap pakai tangan la ye..kalau sudu,macam x romantik sangatt...yela,time kapel bolehla pulak pura2 xde tangan, mintak boipren tlg suapkan..tapi lpas dah kawen, sorang makan ngadap tv,sorang makan ngadap magazine..camnoo nak suap menyuapnye tu..haa xmo2 jadi camtu..patotnye lpas kawen, pasangan jadi bertambah mesra la kan...
 "Sesungguhnya seorang lelaki jika melihat kepada isterinya dan isterinya juga membalas pandang kepadanya, maka ALLAH telah melihat mereka berdua dengan pandangan rahmat. Jika seorang lelaki memegang tapak tangan isterinya, maka gugurlah semua dosa mereka berdua dari celah2 jari mereka berdua" (Riwayat Tarmizi)
 
Insyaallah ,ketika menempuh alam perkahwinan nanti, saya akan cuba praktikkan sebaik mungkin tips yang berguna ini. Semoga perjalanan saya dan abg pejol dalam menuju ke alam rumahtangga kami nanti semuanya berjalan lancar dan di berkati Allah S.W.T . Aminn
 
Ammmm...suwitnyee diorang berdua ni..credit to sensasi
Haa ni bukan suami isteri ye.jangan salah anggap..pinjam dari sini


 

Wednesday, May 4, 2011

Malaysian Press Institute (MPI)

Assalamualaikum..


Penah dengar x nama diatas? ataupon dalam bahasa jawanye, Institut Wartawan Malaysia...wahh nama mcm gempak ek..tp mmg gempak pon. Hari khamis lepas, saya di invite oleh En. Fazil dari Dept Corporate Comm KTMB utk join dinner sempena MPI ni kat PWTC. Tapi yg kol saya die pnye assistant, Kelvin..Dia pngl saya akak okayy.trasa diri ku ini sudah tua.huhu...Sy yg suke makan2 ni so ape lg, trosla stuju kan.Makan tuu,sape nak tolak. xbaik tolak rezeki okayyy..Then sy tnyla dress code ape, Kelvin kata formal.Ok fine,so sy dh trbayangkan nak pakai kemeja n pants jela.

Then blk rumah mlm tu mulela mengorek2 almari hijau ku itu. Punggah punye punggah jumpela kemeja yg dah lama dibeli, tapiiii xpenah pakai..adoii..sian baju tu. Beli tapi x diguna pon. Bukan sebab ape, saya pi keje pakai uniform kaler biru tu tiap2 ari, pi dating dgn abg pakai baju cun2, balik rumah parents pakai tshirt..Soo mana nak nyempatnye pakai kemeja tu.Kena tunggu time pi kursus or pi interview jela kot baru pakai balik kemeja2 ku yg brlambak itu..Erkk nampak sgt suke memboros mebeli then belah.huhu..Ok back to my stori pasal baju tadi..Baju tu belang2 hijau putih. Then pack2 masuk dalam beg.Redi bawa gi keje esok.

Keesokan harinye. Pagi2 sampai ofis wajib buka emel KTMB. Mana tau tibe2 de meeting adhoc ke, de surat offer nak bagi duit sejuta ke kan. Rezeki trpijak tu.hehe..Then email si Kelvin ni,mitak send details pasal event malam nanti. Yela,atlez i'll prepare la skit kan.Xdela terkejot2. Pas dah berbalasan2 emel, tros bos panggil saya meeting. Sampaila ke petang. Bizinyela ari jumaat..hukhuk..Sempat kuar bilik meeting,pi cek emel jap. Xde gak emel dr si Kelvin ni.Adoyaii..Then tibe2 bunyi msg, ehh msg xbunyi pon sebab silent hp, meeting mode. So just vibrate jela. Rupe2nye si Kelvin msg, bgtau die br balik ofis.Xsempat reply emel. So die cakapla lbh krg dlm msg tu, dress code ---> BLACK lounge dress...Why saya besarkan black itu..ini keranaa baju saya teramat terang benderang dan tudung saya yg kekuning-kuningan itu..Mana blacknye??adoiii.poning pale den. Mana nak cari baju itam time2 nak pukul 5.30 dh tu.Meeting lak x abis lagi.

Masa meeting mmg xsenang duduk,dok mikir camne nak cari baju itam. Last2 trpikir yg kl central ada booth jual2 baju.Haa lpas abis meeting pukul 5.40 kot,tros kemas barang pecut kuar ofis. Nasib baikla ofisku di kl central..Tros terkam kedai2 baju..Haa luckily ade kdai jual baju reject Japan & US. So rege agak murahla. Mampos kalau baju mahal2.Mana den nak cekau duit time2 desperate tu..Yela,desperate sebab nak kejar tren, pi stesen kl, sebab Kak Ija ,seketari Presiden janji nak pick up nek kete dia dalam pukul 6.30 camtu. Dah xde masa den nak belek2 baju, angkat2 letak kat badan, tayang2 kat depan cermin macam slalu di buat time shopping2. Soo mata saya ni tros detect mana2 baju kaler itam, tengok2 beberapa kelip mata, tros sambar bayar kt cashier. Haa amik ko, baju reject RM10..Murah kot.Sebab tu xpkr panjang,tros  amik je..Hehe.

Pastu saya tros lari marathon pi platfom tunggu tren. Lucky lagi skali sebab turun2 je platfom tren dah sampai. Alhamdulillah. Time dah nak 6.30.. Sampai stesen Kl, pi toilet, basuh2 ape yg patot. Yela dah masham sebab berlari-lari sakan..Faham2 jela ye. Knela wangikan diri skit. Nak dinner tuu...Mekap2 skit, then Kak Ija pon call kata dah sampai. Fuhh on time i siap,dia pon sampai.

Masuk kete - grak p PWTC- parking- turun kete-masuk PWTC..Aik awat ramai bebeno manusia nye dalam ni. Rhope2nye ade event pesta buku. Patotle ramai bdk2 kecik..Then pi surau (nasib baik sebelom mekap tringat nak amik wuduk siap2,so xdela kne tanggal2 mekap then pakai balik.rugii je mekap tu.huhu.padahal kedekott :P). Nak semayang,telekong surau ade,tapi kainnye xcukup lak.so xnak buang masa tunggu turn, Kak Azie (ehh same nama lak kite ye) offer pinjam stokin dia.Erkkk pakai stokin org?? Tapi bile tgk stokin die alahaiii comelnyeee.macam stokin budak2, colourful gitu.Padahal dah mak orang tu tau. Then saya ok je,tros sarung,semayang. Tapi macam kelakar pon ade keadaanku time tu..Nasib baik xde org amik gmbr.Kalau x dh upload dalam blog ni wat kenang-kenangan :).

Dah setel ,masuk dewan makan. Wowww sangat adorable and romantic decoration dalam dewan tu.Trasa macam kat dewan kahwin orang2 kaya. Ala yang biasa kluar kat TV tu..Our table punyela jauh kebelakang. Nasib baik cahaya suram2 gitu,so xdela malu lalu lalang depan2 tu. Majlis stat lambat sebab tunggu orang2 VIP sampai xsamapi2 lagi. Dengar2 our PM, Dato' Seri Najib nak datang meriahkan majlis. Tapi last2 xde pon, Dato' Rais Yatim and wife dia je yg dtg..Okla tu,ade gak org VIP kan. Tup tap tup tap dengar diorg bagi speech, dh nak kol 9. Prot dah brnyanyi rock balada dh tu. Muka masing2 dah syahdu semcam. Sambil masing2 main msgla, amik gambar gaya budak2 la. Yela nak ilangkan ngantok n lapar.Huhu.

N masa yg ditunggu dah tiba. Makan time. Sume masing2 serbu lauk2 atas meja tu.Makan ni ala-ala hidang je.So xyah pi bratur panjang2 mcm kt McD nak amik makanan. I likeee.So nak tambah lauk banyak kali pon xsegan.Teheee. Tapi lauk dia biasa2 aja deh. Macam lauk kat rumah.Mak i masak lagi sedap kot..Oit azie, syukurla tu dapat makan,nk komplen2 xsdap la apela.Xbaikkk..Kitorang makan sambil dihiburkan oleh persembahan dari ASWARA( Akademi Seni Suara) kot kalau xsilap den. Yg pompuan tu nyanyi sodap.Tapi sampai part laki tu nyanyi.adoii.ilang selera makan ku.. Abg pejol saya nyanyi lagi sedap tauu. Sempat puji lagi tu.hehe..Tapi xpe,mungkin bdk laki tu baru blaja2 teknik nyanyi kot.Bubbling sume dia xsempat blaja lagi kot..Sian dia, xbaik kutuk tau..

Then desert pon sampai. Sedap.Rasa susu + masam stoberi. Kitorg x tnguu sampai show abis sebab nk posing2 kat luar tu amik gambar.Hehe. Abis je kitorg poaing2 amik gmbr, show pon abis.Haa on time btol kitorg. Balik tu dah nak kol 10 lebih.So tren nak balik rawang dah xde kot. N kebetulan Kak Azie yang nama sama dgn saya tu dok Seksyen 11 Shah Alam..So saya pon dangan tanpa rasa segan silu mitak tolong Kak Azie drop kat 7e seksyen 11.Then abg pejol ku sayang pon pick up saya kat situ,direk tros anta saya balik rawang..Mekasih pada kak Azie sebab sudi tumpangkan,n mekasih pada abg Pejol sebab tanpa rasa jemu tolong anta amik ayang selama ni. Sebab tu saya sayang abg Pejol saya sangat2, sebab kebaikan dan caring dia tula. Oredi mish u la..Oitt azie, nak jiwang2 lak ko kat sini ye.pi channel lainla nk jiwang2..Ok itula kisah dinner saya malam itu. Macam boring lak crita ni kan sebab panjang bebeno..Terajin nak menulis lak kali ni. Tapi xpe,ilangkan boring anda sume dangan menatap pic2 dibawah ye.Ehh xyahla sampai menatap, tengok sekali imbas sudah.hehe.. Enjoy

p/s: tudung kuning tu 1st time pakai tau.abg pejol saya yg adiah kan..baiknye ati dia :)

Salam :)