My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, October 6, 2011

Nota dari Wardina untuk mendidik anak solat 5 waktu

Assalamualaikum

Anak? wahh mentang-mentang tengah pregnant sekarang. Rajinla pulak saya nak meng'search' info-info mengenai anak ni. Dan kebetulan terjumpa petua berguna dari Wardina dalam blog catatansahabatkecil ni. Jom kita sama-sama hayati kata-kata dibawah ini: 


Note yang ditulis oleh Wardina :

BERBALOI PENAT LELAH KU…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

Comelkan anak-anak Wardina, macam Ummi mereka


p/s: Alhamdulillah. saya harap saya dapat jadi ibu contoh seperti Wardina. renung-renungkan dan selamat mengamalkannya.

Wassalam

Wednesday, October 5, 2011

Mabuk di Aidilfitri

Assalamualaikum..




Erkk Aidilfitri???Ko raya kat negara mana ni Azie oii?? Orang Malaysia dah habis sambut Syawal dah pon.yg ganti puasa pon dah abis dah. Masuk bulan Zulkaedah dah. Ish-ish.ketinggalan bulan dan bintang sungguh la Azie ni..

Emm takpe ke saya nak cerita pasal raya saya ni? Dah berkulat kot cerita tu. Ade ke orang nak baca.Macam takde je. Takpela, saya tulis,saya sendiri la yang baca ye. Sadis sungguh ayat itu.

Ekceli raya Aidilfitri saya pada tahun ni sangatla tidak ada rasa raya. Sepatutnya newly wed lagila semangat kan nak beraya sakan kat kampung belah husband. Tapi saya?? Ekceli plan nak balik Ipoh (kampung husband) dalam dua hari. Then sehari sebelum raya nak bergerak ke Johor pulak ( kampung saya). Tapiii apakan daya, manusia hanya mampu merancang, Allah yang menentukan segalanya. Dah tertulis qada dan qadar saya ,raya tahun ini hanya dapat beraya di Ipoh sahaja. Haaa kenapa?? sila baca sampai habis, kalau tidak berlaku kesalahfahaman nanti.

Ok sambung... Ini adalah kerana saya mabuk pada hari raya tersebut..Okay2 sila baca sampai habis jugak, nanti berlaku pandangan serong terhadap saya..Ok sambung...Mabuk ni bukan mabuk sebab minum air gas beralkohol yang memabukkan tu, tapi mabuk ni disebabkan oleh ada makhluk kecil di dalam perot buncit slim saya ni. Means I am pregnant ( perasaan sangat happy + terkedu masa tahu saya mengandung). Masa tu kandungan dalam 3 minggu camtu. Saya start menyedari yang saya mengandung masa bulan puasa aritu. Nak tau bape hari saya tak puasa? 3 hari? No.no.no..tak mainla 3 hari. 3 minggu tuu. Hamek kau Azie. Jenuh nak mereplacekan puasa-puasa tu nanti. Serius badan saya terlalu lemah untuk berpuasa, disebabkan muntah-muntah dan pening-pening yang agak keterlaluan. Disebabkan risau badan saya collapse nanti,saya tutup mata je makan..makan..dan makan lagi. 

So bila dah masuk hari raya, badan saya stil lagi tak dapat handle alahan yang berlaku, so sepanjang hari raya itu saya hanya terlepek lemah di atas katil. Tanpa dapat membantu apa-apa pun during hari raya tu. Rasa sangat bersalah kerana telah menjadi anak menatu yang tak reti nak tolong mak mertua/mentua di dapur. Even MIL saya amat memahami keadaan saya (sebab masa dia pregnant dulu pun dia alahan yang agak teruk jugak), tapi saya still rasa macam anak menantu yang dah derhaka.Huhuuu. Bergambar raya pun tidak kelaratan okay. So tahun ni takde gambar raya. Beria beli baju raya,tudung raya cun-cun. Tapi buat pekasam je. Hukhukk.. Takpe,boleh recycle untuk raya tahun depan (tupun kalau still sama size la ye Azie :P )

Adoi penat la pulak mengadap PC ni. Serius sejak pregnant dah hampir 3 bulan ni saya sangat cepat penat. Dan rasa nak muntah sentiasa ada. Cukup kot setakat ni dulu. Next entry saya cerita simptom-simptom yang saya hadapi sepanjang kehamilan ni ye. Mekasih sebab sudi baca.  Doakan alahan saya ni beransur hilang ye chingu-chingu sekalian.


Perut saya tak sebesar ini lagi.huhu

Salam :)