My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, August 18, 2011

Perbezaan coklat couverture dan coklat compound

Assalamualaikum

Selamat berpuasa semua. Hari ni nak cerita pasal coklat. Sape penggemar coklat kat sini? Angkat ibu jari kanan. Emm jangan korang terliur udah la ye..Batal puasa nanti.Hehe. Ekceli dalam hati ni dah lama terniat nak belajar buat coklat. Sebab coklat adalah makanan feveret saya sejak belajar berjalan lagi. Kalau kita pandai buat coklat sendiri, so x payahla susah2 pi kedai beli coklat yang mahal2 tu sume. Rasa teringin je, tros buat, sukatila nak letak coklat banyak mana,kacang banyak mana pon kan.Lagiii puas jantung hati ku ini. So disebabkan nak tahu cara-cara buat coklat,saya telah menjadi rajin untuk menggoogle cerita pasal coklat. Rupa-rupanya coklat yang boleh digunakan untuk membuat coklat ni ada 2 jenis. Iaitu:

Real chocolate/ coklat couverture - coklat yang dihasilkan munggunkan cocoa butter (lemak koko) dan kerana itulah coklat yang diperbuat daripada coklat tulen lebih mahal harganya daripada coklat compound. Contoh coklat yang dibuat menggunakan coklat Couverture ialah coklat Ferrore rocher ,Cadbury ,Fidani dan semua coklat mahal. Coklat tulen yang belum dibentuk seperti coklat bar atau coklat handmade hanya dijual di speciality shop,selalunya ia dijual sebagai Dark Chocolate (cocoa,cocoa butter & gula), Milk Chocolate (cocoa, milk powder,cocoa butter & gula), White Chocolate (milk powder,cocoa butter & gula)

Coklat compound- coklat yang diperbuat menggunakan lemak sayur, sebagai pengganti cocoa butter.Boleh dijadikan candy tetapi lebih keras berbanding dengan candy yang diperbuat dari coklat tulen dan ianya lebih stabil pada suhu bilik dan paling sesuai untuk digunakan sebagai coklat coating. coklat compound juga ada dijual sebagai dark coklat,milk coklat dan white coklat.
Bagi membezakan antara coklat tulen dan compound ialah dengan melihat takat kecairan coklat apabila dipegang. Apabila coklat mudah cair selepas dipegang maka kebarangkalian coklat tersebut terdiri daripada coklat tulen.



Dapppnyeeee.nyum2

p/s:  Dua jenis coklat ini sahaja yang sesuai untuk di buat coklat. Untuk pengetahuan anda semua, coklat masakan SAMA SEKALI tidak boleh untuk di buat coklat.

 
Sumber : belog coklat


 Wassalam

Wednesday, August 17, 2011

Luahan hati peniaga makanan

Assalamualaikum

Pukul 4.30 ptg tadi sy segera ke food court di level 4 dengan keinginan yang membuak2 untuk membeli bubur nasi ayam golek. Niat dalam hati makanan tu untuk dinner malam ni. Sampai je food court,keadaan berbeza giler dengan keadaan sebelum2 ni. Lengang bebnor. Yela ,nila 1st time saya datang food court time bulan puasa. So tanpa melengahkan masa,teros membawa kaki ke kedai nasi ayam,sebab bubur dia sangat OHSEMM sedap..Masa nak tunggu order siap,sempatla melayan drama melayu sebabak kat TV.Best gak citer tu,pasal pompuan tu nangis2 suh abang dia buka pintu sebab dia lapor. Xfaham hujung pangkal citer pon.Huhu..

Masa layan tv tu, dengarrla makcik2 kat food court tu berborak. Apa yang saya dapat tangkap ayat ni " Aduh,pelanngan sekarang kena dikejar, pelanggan sekarang macam BERLIAN". Haa  dibandingkan ko dengan berlian,hambek ko..Xke bangga bila dengar. Mesti makcik bubur nasi ayam ni happy sangat bila saya order makanan kt tempat dia kan. (Haha prasan lebih lak ko ni azie).

Ok, itula saja kisah makanan pada hari yang mulia ini. Marilah kita membeli makanan untuk sekadar mengalas dan mengisi perut yg lapar, janganlah sampai membazir abis penuh tong sampah rumah mak ko tu. Penat pekerja DBKL nak angkut sok pagi. Ok kawan2, selamat berbuka dan selamat beramal


gambar bubur ihsan atok gugel

Salam :)
Wassalam

Friday, August 12, 2011

Entry gambar kawen belah perempuan: SANDING

Assalamualaikum

Kalau jari x kebas lagi, moh scroll gambar time sanding lak. Majlis buat kat dewan.Senang,xyah susah2 nak kemas2 rumah.Hehe




















Mama + Ayah saya

























Family hubby saya


Family saya







Ammmmm

p/s: gambar sengaja dibesarkan kerana saya sukerr gambar2 ni semua :)


Entry gambar kawen belah perempuan: NIKAH

Assalamualaikum

Hambekk...dah 2 bulan lebih kawen, baru sy dapat menatap gambar wedding of the year wedding sy sendiri. Entry penuh gambar sampai kebas jari korang scroll ke bawah.















suami kesayangan saya


ayah kesayangan saya

ayah mertua kesayangan saya

diri sendiri kesayangan saya.Peace no war