My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, November 18, 2012

Bapa borek ,anak rintik

Assalamualaikum 


Entry bergambar je :)



Perkembangan Darwish 8 bulan

Assalamualaikum 

Alhamdulillah. My lil' hero, si Darwish yang bambam tu dah masuk 8 bulan..Fuhh dan besar panjang anak mama ni ye. La ni dah macam-macam benda dia tahu buat. 
- Pandai bergolek..Dari tilam sampailah ke bawah meja
- Pandai bangun nak cuba duduk, lepastu jatuh tergolek (pernah sekali jatuh dari bouncer dia,dari jauh saya berlari nak sambut.Nasib baik tak jatuh tersembam)

-Pandai duduk tapi dengan bantuan 




- Pandai ikut apa yang kita cakap (tapi dengar tang perkataan yang hujung-hujung jela). Contoh saya tunjuk flashcard 'Anggur' sambil sebut perkataan "anggur", then dia tengok mulut saya pastu cakap " gor..gor"..Haha bijak betul anak mama ni..Perkataan yang dia selalu sebut lagi " ata..ata" (maksudnya dia nak kita dokong dia..kalau tak dokong,alamatnya nangis berlagu-lagu la dia)... " mam..mam" (nak makan bubur nasi) .." tek" (nak menyusu badan)..."ba..ba" (saya tak sure maksud dia apa, ayah kot.hihi)

- Pandai main laptop..( Habis laptop mama n ayah dia kena lepuk )


- Suka berjalan..So bila letak dalam walker,laju je ke hulu hilir dalam rumah tu

- Pandai tengok berita di tv,lepas tu ketawa sorang-sorang. Macam faham je pemberita tu cakap apa
- Paling suka time iklan 'Bananana' kat tv3..Kalau tengah buat benda lain, confirm dia akan kalih nak tengok iklan tu
- Nampak je makanan or nampak orang makan, mulut dah kumat-kamit ,pastu air liur meleleh-leleh..Haha..sian tengok

- Pandai minum air guna cawan.(Tapi air meleleh-leleh kot bawah mulut )
 
- Pandai menjerit dengan nyaring sekali.( Kalau dok dekat,mau berdesing telinga saya dibuatnya.Huhu..Sabor jela )
 - Pandai makan sambil tido.Haha..Ciann anak mama,ngantok sangat la tu





"Saya bersyukur pada mu Ya Allah kerana memberi kesempatan kepada saya dan suami untuk melihat perkembangan anak kami dari hari ke hari, dan alhamdulillah anak kami membesar dengan sihat.Itu yang penting kan..Semoga Darwish menjadi anak mama dan ayah yang soleh, bijak pandai,cerdik, mendengar kata mama ayah,hormat orang tua ye sayang...Amin"


Wassalam

Saturday, November 17, 2012

Tiada lagi jeragat,pigmentasi : Collagen Shaklee

Assalamualaikum

Cewahh,sejak dah jadi pengguna Shaklee, rajin la pulak saya mengeshare testimoni2 yang best ni kan..Benda yang baik, pe salahnya share dengan kengkawan kann..Bukan tunjuk benda tak senonoh pun.huhu..Sape suka baca,silalah baca ye. Sape malas baca, tengok gambar pun jadilah..
Kali ni nak share story pasal Collagen Shaklee. 

[Testimoni SHAKLEE COLLAGEN]

".. Pic dua2 ni mmg pic asli.. Xpakai make up ke apa.. Sebab tu korang bleh tgok lagi kesan pigmentasi yg semakin samar2 tuh.. Kalo sekiranya sy apply fondation mmg kesan tuh hilang rata je ngan kulit... Dah bertahun2 ngan jeragat nih...Semakin teruk bila mengandung.. Menjadi2...Jadi sy amik keputusan.. Biarlah sy tunggu hilang sndiri je dgn supplement shaklee nih..xyah susah2 nak smbunyikn..sebab sy yakin ia akan hilang. Btw umo sy masih 24tahun...Kesan utama collagen nih.. Sgt terasa kulit kita lembuttt je. Semakin cerah bukan kat muka je.. Tp semua2. Kesan calar2, sunburn.. semua xde dah..sebab dulu sy nih mmg ahli persatuan..aktif berjemur,berkhemah sana sini..."



Kesan dan faedah pengambilan Collagen Powder:

ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.

MENGHIDRATKAN
– Melembapkan kulit

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang

MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit

MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat

MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata

MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara

Nak try rasa kolagen tu camne dan dapat harga diskaun , boleh PM saya di innerbeauty2u@gmail.com or 012-3872690 :)
 
 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, November 15, 2012

Berat Turun dalam masa 2 minggu

Assalamualaikum 

Salam Maal Hijrah..Semoga tahun baru ni kita berhijrah ke arah yang lebih baik dan di berkarti Allah S.W.T :). Ok, hari ni saya nak share testimoni pengguna Shaklee yang dah berjaya turunkan berat badan dia..Dia seorang lelaki tau. Cuba baca testi dia kat bawah ni:

" Baru 2minggu guna Alfafa + Lechitin +Herbalax . Berat dari 72kg jadi 69kg semalam.. Happy gila! ;) tapi kne banyak minum air ya ;) ".


Confirm ni bukan saya punya, berat saya 48 kg je.Tengah berusaha nak tambahkan berat badan.Huhu


Wahh saya yang baca pun teruja..So siapa yang tengah berusaha nak dapatkan berat ideal tu,apa kata cuba dulu Shaklee ni, dah ada testimoni yang berjaya.So insyaAllah anda pun akan berjaya seperti beliau..Nak tahu apa tu alfalfa,lecithin,herbalax? Meh PM saya untuk details :)

Wassalam

Wednesday, November 7, 2012

Cara buat solid food baby

Assalamualaikum

Ingat lagi tak entry yang dulu-dulu mengenai solid food? Kalau tak ingat cuba jenguk sini . Haa dah ingat dah? Gooood...So sekarang saya nak share cara-cara buat solid food Darwish pula.


* Cara 1
Blend beras lagi mudah...proses dia camni:

1. Basuh beras anggaran utk stok seminggu...
2. Keringkan beras tu samada guna a) cara jemur.tapi makan masa. atau b) cara gorengkan beras tanpa minyak sampai beras kering.biarkan beras sekejap utk sejukkan.
3. Blend beras tadi. guna blender kering.(jangan guna blender basah,rosak kang blender tu nanti)
4. Simpan dalam bekas kedap udara, pastu letak dalam peti sejuk bahagian bawah.

Bila nak masak, hanya masukkan lebih kurang 1 or 2 sudu utk sekali makan dalam periuk, then masukan air. Bila bubur dah hampir masak, masukkan kiub frozen puree (contoh: ayam, carrot, buahan), dan tunggu  sampai didih dan betul-betul masak.
- Anggaran 5min ke 10 min.
Atau boleh guna * Cara 2

1. Masak nasi macam biasa (untuk makan kita(dewasa) sekali)
2. Rebus carrot/kentang/kurma/bayam/apa saja yg boleh direbus.
3. Dah empuk & nasi dah masak. Campurkan bahan (1) dan (2) then blend sampai 
halus. Guna air rebusan carrot/kentan/kurma etc.


Kalau nak tukar vege dengan ikan pun boleh. Caranya:
Rebus ikan tanpa letak garam. Lepas tu amik isinya then blend dengan nasi tadi.


~~Saya lebih selesa guna Cara 1. Biasanya saya blend beras siap-siap pada time weekend (untuk stok seminggu). Cara 2 boleh guna, tapi bukannya setiap hari kita (dewasa) ni makan nasi kan. So agak susah jugak saya nk ikut Cara 2. But depends pada mommies sekalian, Tepuk dada tanya selera mana yang kita nak guna. Asalkan baby kita dapat makanan yang sihat dan daripada air tangan ibu sendiri.

Muka excited tiap kali nak makan

Orang makan lauk kenduri,dia pun sibuk nak makan.Nasib baik bawa bekal makanan

Makan mesti comot. Tak comot tak sah

Kat dalam bilik pun dia nak makan jugak.Nasib baik ayah ada.Hihi



Kalau ada sebarang pertanyaan, do contact me. Anytime, Anywhere. Hihi.

 Wassalam

Sunday, November 4, 2012

Bukan promote, tapi kisah benar : Alfalfa Shaklee

Assalamualaikum 

Sihat ke kome? Hope sihat2 la hendaknya..Ni nak cerita kisah benar yang terjadi pada diri saya sendiri. No copy-copy or nescafe ye.Hihi.. Ok sebelum tu, pernah dengar nama Alfalfa? Macam nama orang pun ada gak tu. Tapi kalau uolls nak tau, Alfalfa tu ialah satu perkataan dari bahasa arab yang bermaksud "Raja Segala Tumbuhan". 

Saya dah amalkan makan Alfalfa Complex ni selama 1 bulan. Iaitu masa saya jadi Shaklee Distributor pada bulan lepas. Emm segan juga nak share ni sebab ia membabitkan hal kaum-kaum wanita. Tapi sharing is caring kan, so malu tu letak jauh-jauh sat..Actually, dulu saya ada mengalami masalah keputihan yang tidak berapa teruk. Tapi since mengandungkan Darwish, keputihan menjadi semakin banyak dan semakin teruk.Keputihan ni sebenarnya adalah satu jenis jangkitan. Sehinggakan bila Darwish selamat dilahirkan, baby saya kena diwarded kan sebab doktor nak monitor keadaan baby. Sebab doktor takut ketika baby lahir, keputihan tu beri infection tak elok pada baby. Risau sangat2 hanya Allah yang tahu. Yela, disebabkan diri saya, baby pula yang kena..emmm..Alhamdulillah,pada result doktor tiada any infection pada Darwish.
 
Selepas beberapa bulan masuk kerja semula, saya dah kuat dan sihat untuk mengGoogle, saya nekad untuk cari solution supaya keputihan tersebut hilang dan takkan memberi masalah pada saya dan baby seterusnya (jika ada rezeki lagi pada masa akan datang).  Google punya google,saya jumpa majoriti testimonial pengguna mengatakan kebaikan Alfalfa Complex produk dari Shaklee. Why not mencuba kan, bukan sampai beribu ringgit pun harga dia. Asalkan kesihatan saya dan baby terjamin. Sehari boleh ambil maximum 10 biji. Tapi saya cuba sedikit demi sedikit dulu. Saya try 2 biji masa 1st consume dan semakin bertambah dari hari ke hari. Dan dalam seminggu tu, masalah keputihan dah semakin berkurang dan rasa badan makin bertenaga.Alhamudlillah, now keputihan dah takde, so tak perlu dah pakai panty liner. Jimat duit tak perlu beli panty liner lepas ni.Hihi.

Actually alfalfa tu lelaki dan wanita boleh amalkan.Kat bawah ni saya listkan kebaikan-kebaikan Alfalfa yang lain untuk tatapan anda semua. 
 
1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
5. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
6. Merawat arthitis
7. Bagus untuk elergi dan ekzema
8. Merawat athma
9. Mencuci usus bagi membuang toksik
10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitam dalam buah pinggang
11. Meneutralkan asid dalam badan
12. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
13. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
15. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
17. Meningkatkan stamina seorang suami
18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
19. Membuang angin dalam badan
20. Dan banyak lagi untuk disenaraikan




Alfalfa small- 330, Alfalfa Large -700 biji. Sesiapa berminat dan ingin dapatkan konsultasi secara percuma, boleh hubungi saya.(Bulan november bulan promosi Alfalfa. So harga lagi murah dari harga biasa):

 
ZAWIFATULAZIAH (AZIE SUHAIMI)
PM/Whatsapp: 012-3872690
FB: Azie Suhaimi
Page: Go Natural with Azie Suhaimi
Gmail :innerbeauty2u@gmail.com
Shaklee ID : 894147

 
Wassalam