My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 4, 2015

Persediaan Bersalin di Hospital Kerajaan

Salam sayang uolls,
Disebabkan dah ada pengalaman, saya nak share mengenai barang-barang ibu dan baby yang perlu di bawa ke hospital sebagai persediaan bersalin. Tapi ni untuk yang hospital kerajaan lah ye, untuk swasta mungkin berbeza kelengkapan yang perlu di bawa.

Barang ibu

1- Maternity pad/heavy flow

Kebanyakan komen yang saya dapat dari ibu yang berpantang, maternity pad yang jenis bertali tu tak berapa selesa. So another alternative adalah ibu boleh guna pad yang biasa digunakan ketika period. Tapi cari yang heavy flow punya.

2- Nursing bra & nursing pad - 3 helai
Kebiasaannya ibu yang lepas bersalin sudah mengeluarkan susu ibu. So boleh jadi sampai basah baju sebab susu terlalu banyak. Untuk keselamatan, pakai siap-siap nursing pad. Boleh guna yang disposable atau yang boleh cuci guna semula tu.

3- Panties - 5 pcs
Kalau nak senang beli panties yang pakai buang tu. Boleh beli kat farmasi (Giant, Watson)

4- Makanan & minuman (susu/milo dalam sachet, kurma, air masak)
Untuk beri tenaga time nak meneran nanti

5- Sweater - 1 helai
Untuk elak ibu sejuk dan badan masuk angin lepas bersalin

6- Selipar
Hospital kerjaaan ni bukan hotel ye siap bagi selipas dalam bilik.Hihi..So kenalah bawa selipar sendiri. Kalau tak, berkaki ayam la jawabnya

7- Tuala
Sila bawa tuala sendiri ye. Alasan sama seperti di atas.

8- Toiletteries (Ubat gigi,berus gigi,sabun mandi)
Ye alasan masih sama seperti di atas

9- Kain batik + tshirt + tudung
Pakaian bila dah discaj dari hospital nanti. Masa di hospital, kita akan pakai uniform hospital warna pink tu. So tak perlu bawa baju berhelai2.

10- Stokin tebal - 2 pasang
Untuk elak kaki masuk angin lepas bersalin

11- Bengkung strap
Saya tak bawa pun ni. Sebab tak sempat nak beli..Mihmih..
 
12- Hp & charger
Ni wajib. sebab lepas bersalin boleh sambung buat online bisnes. Dunia dihujung jari saje maa. Sambil baring pun boleh berbisnes ok. Nak tahu saya bisnes apa. Klik sini

13- Buku merah
Supaya senang doktor nak tahu mengenai perkemabangan kita dan baby dalam perut

14- Minyak urut, panadol
Biasanya lepas bersalin banyak darah keluar, so potensi pening2 lalat tu kemungkinan akan ada. 
 
15- Plastik untuk letak baju kotor
NI sangat perlu. Sebab baju kita kadang-kadang terkena darah. Tak sempat nak cuci kat hospital, kenalah bungkus bawa balik. 
 
16- Botol susu untuk pam susu ( incase baby kena tahan wad berasingan)
Ni alhamdulillah saya dan baby dapat duduk wad yang sama. So direct feeding je lah kita.

17- Vitamin berpantang - letak siap2 dlm travel pillbox
Saya bawa Vitalea untuk tambah darah, VItamin C untuk boost imun sistem. Semua produk Shaklee ye. Sebab dijamin halal dan tiada bahan kimia. Best2.
 
18- Telekung & sejadah
Ni untuk kegunaan sebelum bersalin. Mungkin ada ibu-ibu yang kena warded awal sebab dah lebih hari atau ada masalah kesihatan. 
 
19- Termos atau bekas air

20- Tupperware untuk letak makanan hospital yang x sempat makan

21- GL 
Untuk pekerja kerajaan/ semi kerajaan

22- Termometer
Mudah nak cek suhu baby tengah2 malam. Tak perlu susah2 nak panggil nurse


Barang baby

1- Diaper 14 pcs
2- Barut 4 pcs
3- Baju & seluar - 2psg yang lengan panjang, 2pasang yang lengan pendek
4- Mitten + Booties - 4 pcs
5- Napkin untuk bedung - 4 pcs
6- Blanket
7- Tuala mandi- 2pcs
8- mandian bayi, bedak
9- Sapu tangan - 4 pcs
10- Topi - 1 pcs
11- Minyak yuyi/afiat untuk elak kembung perut
12- Baby wipes


Semoga entri ni membantu dan memudahkan urusan bakal ibu :)

Sunday, January 25, 2015

Nak berhenti merokok? Jom try vivix Shaklee

Suami anda perokok? Sayang tak pada suami anda? Of course sayangkan..Ni lah masanya nak tunjuk kasih sayang tak berbelah bahagi tu. Hadiahkan dia vivix, insyallah rokok pun dia dah tak lalu nak tengok dah.

Kita usaha, Allah jua yang menentukan.


 

PROMOSI bulan ni, hanya 7 orang terawal sahaja saya bagi.
*Dapat vivix harga promosi
*Dapat FREE postage
*Dapat FREE trial pek vitamin Shaklee
*Dapat konsultasi eksklusif


Wahh best2nya..Lagi best kalau dapat hentikan tabiat merokok suami anda.
Pm or whatsapp 012-3872690



**************************************************************************************************************************************
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz niat sehari:
Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan


Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
- See more at: http://ezany-kun.com/lafaz-niat-sehari-puasa-sebulan-puasa-dan-doa-berbuka-puasa/#sthash.8RAsZJ2d.dp
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz niat sehari:
Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan


Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
- See more at: http://ezany-kun.com/lafaz-niat-sehari-puasa-sebulan-puasa-dan-doa-berbuka-puasa/#sthash.8RAsZJ2d.dpuf
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz niat sehari:
Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan


Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
- See more at: http://ezany-kun.com/lafaz-niat-sehari-puasa-sebulan-puasa-dan-doa-berbuka-puasa/#sthash.8RAsZJ2d.dpuf
 Berminat nak mencuba vitamin Shaklee untuk kesihatan dan kecantikan yang lebih baik? Saya sedia membantu anda :) 
 Azie Suhaimi - ID 894147 
SMS/Whatsapp : 012-3872690 
Emel : innerbeauty2u@gmail.com 
( sila LIKE untuk dapatkan konsultasi EKSKLUSIF dan harga ISTIMEWA dari kami)

Tahun 2015 yang dah basi

Salam . sihat ke semua?

Haa kenapa tajuk tu ada perkataan basi? mana taknya, orang dah nak habis bulan Januari, ko baru terhegeh nak post Tahun Baru ke azie? Ampunkan guwe. Bukan tak nak update blog, tapi keadaan yang baru lepas bersalin dan berpantang agak sibuk. So sekarang baru guwe nyempat nk ngedate belog.

Ok apa yang baru di tahun baru ni ye.
1) Alhamdulillah , ada family member baru dalam keluarga saya. Dulu bertiga, sekarang berempat. Saya selamat melahirkan seorang putera comel bernama Muhammad DiniyIzhar. Cerita bersalin saya akan buat entry lain. Memang excited nak cerita sebab dapat bersalin normal, tapi masa tak mengizinkan nak buat entry.

2) Bisnes Shaklee, dan bisnes tudung saya berjalan seperti biasa. Dan alhamdulillah makin bertambah rezeki. 

3) Apa lagi yang baru ek? Hihi. Nanti saya update lagi ye. 

Daa..