My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 14, 2011

Salah orang lelaki ke??

Assalamualaikum....

Fuhhh panas2..bukan panas sebab xde letrik, or panas sebab banyak dosa (erkk banyak dosa maybe kot.hoho.bilela nk insap ni azie oii) . Ekceli panas sebab sakit ati,sakit tekak, sakit mata bila ada passenger lelaki masuk tanpa muka bersalah then dok berebut seat dgn passenger wanita dalam KOC WANITA. Such a pathetic ( wording ni utk yg menyemak dlm koc wanita jela ye, yg masuk koc general sangatla nice korang).' COACH FOR LADIES ONLY'.. terpampang signage kaler pink tu kat platform menunggu, kat dalam koc, kat pintu tren. Banyakk tu signage.Xkan orang lelaki ni x reti nak baca kot.

Or maybe dia xfaham bahasa melayu or bahasa inggeris sebab most yg masuk koc wanita ni dari kalangan foreigner. Not foreigner like ronaldo yg terer main bola itu, or david beckham yg ada bini cun itu. Not that type of foreigner. Tapi foreigner yg bila angkat tangan nk pegang tiang or handgrip tu, semerbak bau perfume brand 'Bangla' tersebar. (Ekk adekah bahasaku ini terlampau kasar?) . 

Slalu terjadi time nak balik keje. Time tu sy ofcozla pakai uniform KTMB yg kaler biru tu. Sooo bile ade makhluk tuhan yg x sama gender dgn sy masuk koc wanita tu, honestly for the 1st time sy sangatla segan utk sound mereka2 yg xreti bahasa itu. Tp disebabkan xde sape pon org pompuan dalam koc tu nak sound mamat2 tersebut, sy terpaksala mengsound dgn nada paling garang dalam dunia. (dalam dunia tu nampak sangat AUTA kan). Tapi xbleh garang sgt,sbb passenger kan. Kang garang sgt, rugi sorg passenger.Huhu. 

AS (me) : Encik ni koc wanita la,nampak x simbol tu. (sambil tuding jari ke arah signage pink kt pintu)

MXRB (mamat x reti bahasa): Haaa?? (sambil buat muka macam xfaham bahasa ape sy cakap)

AS : This coach is for ladies only ( sambil tangan sy ni pusing2 tunjuk semua org pompuan dlm koc tu)

MXRB: Ohhh. (sambil angakat tangan tanda sorry kot, then grak pi ke koc sebelah)

Fuhhh x sia2 sy mengeluarkan suara yg paling garang dlm KOC tu.Tapi masih mengekalkan ciri2 polite dalam nada suara tu.Hahaa. Macam malu pon ada sebab sume orang dok tengok drama sebabak tu td. Ala xkisahla org nk pandang ke hape, yg pnting sy dh jalankan tanggungjawab sy sebagai warga KTMB.

Perhaps mereka ini xmemahami apa yg ditulis di signage tersebut, or x memahami bahasa yg telah di announce oleh dejay di stesen tersebut. Adakah ini salah mereka kerana x reti bahasa melayu padahal dok Malaysia dh bertahun2? Adakah salah passenger lain yg menolak2 bila tren sampai sehingga foreigner ini tertolak ke dalam koc wanita? Adakah salah .....?  Apa pendapat kome pulak.Pendapat blogger semua amat saya hargai.


p/s: Apakah fungsi koc wanita ini? akan saya ceritakan pada next entry



Tampal di dinding koc. Tengok kpale mamat sesat mana ntah tu

Di tingkap

Standing signage di platfom menunggu
New signage



Salam :)

7 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sje wat2 xphm tu..

p/s: perfume ea..huhu,mmg sntiasa harum je dia tu..dok pkai body shop..btw,nice gak idea tu..leh kasi..simple gak..

Zawifatul Aziah said...

org laki memang.haha.xdela certain laki je kot.

-> wah body shop tu..xpe kali ni bg pefume mahall pnye.hehe

Ruzanna said...

kalo BM & english tak faham, how did he enter Malaysia in the first place?! lelaki tu mmg saje wat xfhm. Biasalah Msia, ada je rules but langgar pun takpe coz there's no saman/denda.

Anyway, at least u saw a foreigner. I saw a Malay man hari tu! But no one tegur, he had little kids with him...

Zawifatul Aziah said...

@zana: emm language tu just sebagai alasan diorang nk wat kesalahan. Em dats y la, suppose ada denda.But mcm tu la,Msia kan.Baik sangat..

Yup,ekceli byk lagi kes lain yg mcm ni,yg org Malaysia sendri yg enter ladies coach.

p/s: nx time if nmpk man enter our coach,just sound je.hehe

Faez Rusni said...

yup..bangla bukan sahaja menyemak dalm coach wanita juge tapi dalm coach umum jugak..geram aku..huh~...bau cam ape je kan..


lain kali wat peraturan..NO BANGLA HERe!!!

anismelon said...

sabau sabau..ngeee..dye kan datang dri jauh..nak berkenalan or beramah mesre dgn org kite la toh..heee..:p

Zawifatul Aziah said...

@Faez Rusni : kalau koc umum tu mmg xblh nk elak dah.huhu

@anismelon : haha.nk bramah mesra dlm sesak2 mcm sardin tu xde sape nk layan dh.huhu

Post a Comment

Kamsamida pada sape2 yg sudi komen :)