KHAS BUAT MEREKA


Assalamualaikum semua....

Kali ni terjah blog abg ben affleck lagi skali..Kebetulan segmen ni mengenai JURU2...haaa so kenala tu dengan saya..kerjaya sebagai seorang JURUtera..emm..jurutera atau dlm bahasa jawanye engineer..knapa saya bekerja sbg jurutera? Ini adalah kerana saya bukannya belajar course mass comm ke,balajar masak2 ke..bukan..sebab saya belajar dalam bidang kejuruteraan elektrik masa kt UiTM Shah Alam dulu..sebab tula saya TERPAKSA bekerja sebagai jurutera..erkkk apsal terkeluar perkataan terpaksa tu?dahla caps lock lak tu..hahaa..ok kita proceed ye kawan2..dalam segmen abg ben tu dia suh citer serba sedikit mengenai kerjaya ni..

Cer citer cer citer..ok2 saya citer..Sy keje di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).Knal x?Alaa tren komuter yg korang naik tiap2 pagi masa pegi keje tu.haa tula dia...Sy jurutera utk unit Automatic Fare Collection (AFC). AFC ni adalah mesin2 yg korang guna utk beli tiket, gate yg korang kena masukkan tiket tu n mesin2 di kaunter.Haa sume tu bawah pengawasan saya n team saya.. Unit saya kena pastikan semua mesin2 tu berfunction dengan baik dan efisien.Kalau x,konpem kena komplen dgn customer..Takot wooo...So tiap kali dapat report kerosakan, unit saya cepat2 pegi btolkan.Lebih kurang cmtula citernye.

Abg ben jugak suh citer pngalaman gula dan kopi..Ok,pngalaman gula, saya dapat explore bidang baru yg saya xpernah blajar masa kat U dulu.Yela,kat U mana ada ajar pasal keretapi2 ni..Xde kena mngena langsung apa yg saya kerja dengan apa yg saya blajar dulu.. Ilmu macam ni hanya boleh dapat kat tempat kerja yg macam ni je.So peluang camni xsemua org dapat.Dats y saya rasa ni adalah pngalaman yg bergula...

Pngalaman kopi pulak,,emmm macam sedih je nk citer.hukhuk..ala biasala,keje mana yg sumenye manis je kan..Em antara pngalaman pahit saya la kan, saya x dapat nak setelkan satu problem ni.Adala sebab2 tertentu sy xboleh citer dgn detail.So pendekkan citer.. Then saya kena lecture dgn bos.huhu..Tapi xpe... Pngalaman2 pahit ni lebih mngajar saya utk menjadi seorang jurutera yg lebih berwibawa dan lebih bagos pada masa akan datang. Yeahhh azie.U can do it..Never say never..wahhh macam justin bibir la pulak kan sebut ayat tu..hehe..okla sampai sini saja citer saya kali ni mengenai kerjaya jurutera.Kpd kawan2 yg xpernah tau apa sebenarnya tugas jurutera ni..So hope lpas ni dapatla tau serba sedikit,even x banyakkan.So mai enjoy my piccas.

Ni la mesin yg slalu korang beli tiket nak naik komuter tu

Konon2 tengah btolkan gate yg rosak la ni..Konon2 je kot.huhu

Broommm...ni moto staf saya.pinjam posing je.nak bawa xreti

Ni la keadaan dalam mesin beli tiket tu..konon2 lagi

Meeting dgn staff..meja dah macam cermin lak rupanya

Staff sume laki.saya sorang pompuan..tapi now saya dh tuka department.So adela kawan pompuan utk brgosip pasni

Pinjam tempat orang.konon2 kuasa 3 :P

Discussion


Ok c ya later..nk pi cek emel..Salam :)

Comments

  1. Salam Ziarah dari Jamal. Datang dari blog Abg Ben.

    Eh, bape banyak konon-konon la cite awak nie..hehe..gurau je la..

    Jom baca entry Jamal pulak untuk Segmne KHAS BUAT MEREKA..kalau rajin, tolong la komen sikit ye..Thanks..

    www.jamaluddin.net

    ReplyDelete
  2. Salam Ziarah dari Jamal. Datang dari blog Abg Ben.

    Eh, bape banyak konon-konon la cite awak nie..hehe..gurau je la..

    Jom baca entry Jamal pulak untuk Segmne KHAS BUAT MEREKA..kalau rajin, tolong la komen sikit ye..Thanks..

    www.jamaluddin.net

    ReplyDelete
  3. aii jurutera yang cantik,,,sy plak jururawat yg kiut,,,hehe,,neway nice to know u,,i followww,,;-)

    ReplyDelete
  4. saya datang dari blog abang ben. Seriously, sebelum jumpa blog awak ni saya dah kenal awak dari majalah Dara.Com. Awak ada masuk untuk ruangan kerjaya kan?hehehe..saya ingat sebab awak ni jurutera yang comel dan lasak! tahniah! Hope awak akan terus success dalam kerjaya awak!

    ReplyDelete
  5. @rruunn-ziza: baru tau ape ye?hehe

    @JAMALUDDIN ABU BAKAR: hehe..saja nak menyedapkan crita..ok insyallah akan terjah sana plak.tq

    @missina : hi nurse yg comel..tq..i will follow u too :)

    ReplyDelete
  6. @Eiymah@Fatin Farehah: yekee..awak prasan ye sy dlm mjlh tu.hehe...thanx 4 ur support...nnt sy terjah blog awak lak ye.:)

    ReplyDelete
  7. singgah dan baca cerita juru!

    ReplyDelete
  8. Oo..mcm ni krja2nya..
    ^_^

    tp nape bnyaknye 'konon2'?...hihi.
    anyway.. nice2!!

    ReplyDelete
  9. @Huszaini : mekasih.nnt dtg la lg ye.hehe

    @Hafriz Mohamad: A'a mcm gitu la gamaknye keje sy ni..konon2 sebab mcm comel je perkataan tu.hehe.tq..nnt i will terjah blog uolls plak k

    ReplyDelete
  10. akak.. rindu lar kat akak.. mis ktmb tuu.. haha..
    folow blog wawa k.. http://wawaziz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. wawaziz : hi wawaa...rindu wawa jugak..now katne? akak dh folo :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Kamsamida pada sape2 yg sudi komen :)

Popular Posts