My Chingu..Kamsamida pada yg sudi follow. I will follow back :)

Our Annivesary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, June 30, 2014

Pengalaman bersalin anak pertama ; secara czer

Assalamualaikum

I know this post tersangatla lewat baru nak publish..it's better late than never kan...? Tiba-tiba idea nak menulis pengalaman bersalin ni disebabkan kerana saya dah hamil anak kedua sekarang. Alhamdulillah dah masuk 20 minggu.

Tanggungjawab baru yg tergalas dibahu ni yg menyebabkan masa sy untuk on9 sangatla terhad. Tanggungjwb yg sgt mencabar fizikal & mental, iaitu menjadi seorang mama. Padahal kahwin baru 3 tahun jagung, nak menikmati "maniskah kurma itu" berhoneymoon pun dan tak dan je, tapi tup-tup dah jadi mak budak. Dah nak masuk dua pulak tu. Wuhuuu macam x cayo je den.

Ok sambung tajuk di atas. Di hening pagi subuh yg sejuk beku pada 9 mac, lepas solat subuh, seperti biasa saya sambung tido balik. Yela dah dok kat hospital,aktiviti apalah sangat yang boleh dilakukan oleh seorang pesakit? Tido jela jawabnya. (haa mesti korang pelik kenapa saya di hospital?? cerita flashback akan di post next entry).  Lebih kurang pukul 7 pagi, saya terasa macam sesuatu cecair yang tak panas sgt,suam-suam kuku je kat atas katil saya tu, dalam hati dah terdetik, "ni mesti bleeding lagi ni"..tp still berdoa semoga bleeding tu sikit je. Tengok2 memang confirm bleeding. 

Dengan tangan terketar2 sy pun picitla butang kecemasan kat tepi katil tu untuk panggil nurse yg bertugas. Tak sampai 10 saat kot, nurse dah ada di tepi katil. Lepas nampak saya bleeding,terus nurse panggil doktor yg Oncall time tu. Tengok2 doktor lelaki. Adoiii kenapalah bukan doktor perempuan yg Oncall time2 camni. Malu jangan cakaplah, tapi lepas je doktor tu buat pemeriksaan dan bagitau " Puan kena operate ye sekarang. Sebab dah 3 kali bleeding". Zappp,teros ilang rasa malu. Datang pulak rasa takot + speechless. Nurse tanpa berlengah lagi, teros cucuk tangan sy dengan jarum untuk masukkan air dan minta saya berpuasa. Whatt?? Sy baru bangun tido, xsempat makan apa lagi dari malam tadi,nak minta sy puasa? Of coz tenaga memang takde langsung dah time tu.   

Masa nurse2 yang baik hati dok bizi cucuk mencucuk tangan sy dengan jarum, sempatla saya berfikir secara waras kejap, terus call husband saya. Time pagi macam tu dia on the way nak ke tempat kerja. Masa dia jawab call tu baru je sampai ofis. Terpaksalah ambil cuti hari tu. Penat je gi ofis ye.Huhu. Just inform husband, sy dah bleeding so kena emergency operate. Minta husband call our parents. 

After that, sy kena angkut ke atas katil sorong untuk disorong ke OT (Operation Theater) aka bilik membedah perut. Sampai je kat OT tu,banyaklah prosedur nurse kat situ kena buat,isi borang la,call doktor bedah la..Doktor siap tanya sy banyak kali "dah call husband dah?". Dengan reaksi muka cuak...Saya yang dah terbaring tunggu masa nak dibedah tu mulalah pikir macam2, apehal doktor ni macam beria nak pastikan yang suami saya akan datang ke hospital. Pastu dia minta saya sign satu surat kebenaran untuk masukkan darah jika masa pembedahan saya kehilangan darah yg banyak. Perghh seriau den dibueknya. Macam menunggu ajal datang. Yela macam-macam boleh terjadi kan. Mana nak tau ajal saya datang time tengah operate tu ke, atlez husband adalah masa tu. Tapi disebabkan sy tengah menaip blog ni sekarang, means sy telah selamat dibedah ye kawan-kawan sekalian. Alhamdulillah.

Lepas sign borang kebenaran tu, saya dipakaikan satu topeng muka. Ala yang macam topeng oksigen tu. Masa tu dah pukul 9 pagi. Dan-dan time tu pandangan sy dh jadi kabur. Suara staf dalam OT tu pun dah semakin menjauh jauh dan jauhhh. Kemudian ZZzzzZZZzz..Bangun-bangun je dari tido, saya masih dalam keadaan mamai lagi. Penglihatan pun kabur lagi. Terpikir masa tu,aku bermimpi ke? Terus tengok perut. MasyaAllah,perut yang kembung tu dah jadi kempis??. Kebetulan ada jam dinding tepi tu, dah pukul 11 pagi..Perghh lamanya sy tido. 3 jam. Ooo baru saya sedar yang topeng tu adalah untuk gas pelali yang akan buat seluruh tubuh badan saya kebas tanpa rasa sakit. Kemudian datang seorang nurse, inform sy yang baby saya beratnya 2.3kg ada di wad kanak-kanak..Syukur + sedih masa tu. Syukur sebab baby dan saya selamat. Sedih sebab tak dapat pegang dan cium baby masa keluar dari perut. Yela camne nak pegang,dh pengsan time tu (kena penangan gas pelali).

Fuhhh panjang sungguh jariku menaip. Sambung nanti la ye.Penat dah. Satgi nak sahur lak :)

Pengalaman bersalin anak pertama ; secara czer
              Nilah dia rupa Darwish masa baru dilahirkan. Keluar ikut tingkap, dia tak nak keluar ikut pintu.Hihi.





****************************************************************************************************************
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz niat sehari:
Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan


Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
- See more at: http://ezany-kun.com/lafaz-niat-sehari-puasa-sebulan-puasa-dan-doa-berbuka-puasa/#sthash.8RAsZJ2d.dp
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz niat sehari:
Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan


Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
- See more at: http://ezany-kun.com/lafaz-niat-sehari-puasa-sebulan-puasa-dan-doa-berbuka-puasa/#sthash.8RAsZJ2d.dpuf
Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab, memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
Lafaz niat sehari:
Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.
Waktu Berniat
Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
Doa Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan


Hukum Puasa Di Bulan Ramadhan
Firman Allah S.W.T: “ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ – (Surah Al-Baqarah: 183)}}
Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa’i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan”
- See more at: http://ezany-kun.com/lafaz-niat-sehari-puasa-sebulan-puasa-dan-doa-berbuka-puasa/#sthash.8RAsZJ2d.dpuf
 Berminat nak mencuba vitamin Shaklee untuk kesihatan dan kecantikan yang lebih baik? Saya sedia membantu anda :) 
 Azie Suhaimi - ID 894147 
SMS/Whatsapp : 012-3872690 
Emel : innerbeauty2u@gmail.com 
( sila LIKE untuk dapatkan konsultasi EKSKLUSIF dan harga ISTIMEWA dari kami)

No comments:

Post a Comment

Kamsamida pada sape2 yg sudi komen :)