Senarai Penyakit & Suplemen Shaklee Yang Perlu Dihindari

Assalamualaikum
Sila anggap saya sebahagai kawan anda. Janganlah malu2 atau segan bila saya bertanya soalan yang berkaitan dengan kesihatan anda. Jawapan yang diberikan tu untuk saya analisa dan memberikan khidmat rundingan yang terbaik buat semua kawan saya.. Di sini saya senaraikan jenis2 penyakit dan suplemen shaklee yang perlu dihindari (menurut pembacaan saya):
  • Hyperthyroid – Tidak boleh mengambil Vitalea kerana di dalamnya terdapat IODINE. Pesakit hyperthyroid tidak digalakkan untuk mengambil iodine kerana kandungan iodine di dalam darah sudah tinggi. Kalau ambil iodine, makin tinggi la paras iodine kan??
  • Hypothyroid – Tidak digalakkan mengambil ESP, Cinch Shake Mix dan Lecithin(soy based)
  • SLE – Tidak boleh mengambil Alfalfa dan juga Vitalea. Somehow alfalfa mengaktifkan sel SLE. Walaupun di dalam vitalea hanya terdapat sedikit alfalfa powder, namun tidak disarankan apatah lagi jika anda sedang mengandung. Jika mahu juga mengambil Vitalea, perlu dapatkan konsultasi daripada doktor bertauliah.
  • G6PD – Tidak digalakkan mengambil Alfalfa kerana Alfalfa kaya dengan Vitamin K. Namun begitu terdapat kes2 pesakit G6PD yang boleh mengambil alfalfa.
  • Thalasemia – Tidak boleh mengambil Vitalea kerana ianya telah diformulasi dengan IRON. Pesakit thalasemia perlu cut-off pengambilan Iron kerana jika berlebihan boleh memudaratkan diri sehingga perlu melalui proses pemindahan darah.. Jika anda mengandung, sila dapatkan nasihat daripada doktor bertauliah.
Selain dari senarai di atas, sebarang ketidakselesaan selepas mengambil suplemen kemungkinan besar hanyalah disebabkan oleh healing krisis. 
Supplemen ini hanyalah sebagai makanan tambahan dan nutrisi kepada tubuh badan. Ia bukanlah ubat untuk mengubati. Jadi pengambilannya perlulah berterusan dan konsisten kerana kesannya bergantung pada badan individu itu sendiri. Ada kesan yang cepat, ada kesan yang lambat. Jadi jangan berputus asa untuk memberi yang terbaik untuk diri anda sendiri.
Menghindar lebih baik dari mengubati :)
Boleh hubungi saya bagi sebarang pertanyaan.. Saya cuba bantu sebaik mungkin.
Wassalam

Comments

Popular Posts